Опитування: Близько половини жителів Донбасу підтримують особливий статус для окупованих територій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Приблизно половина жителів Донецької та Луганської областей погоджуються на надання окупованим територіям Донбасу особливого статусу в складі України. Про це свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

Згідно з його результатами, 48,2% жителів Донецької області вважають прийнятним надати і закріпити в Конституції особливий статус окремих територій Донбасу. 36% вважають це неприйнятним, а 15,8% — не змогли відповісти.

При цьому рішення про надання цим територіям особливого статусу підтримують 51,8% жителів Луганської області. 25,8% проти цього, а 22,4% респондентів не змогли відповісти.

Крім того, 49,2% жителів Донецької області і 70,9% Луганської вважають прийнятними прямі переговори з очільниками самопроголошених «ЛДНР». Також лише 15,6% опитаних жителів Донецької і 36,4% Луганської областей погоджуються на проведення місцевих виборів на непідконтрольних Україні територіях на умовах бойовиків, а 67,6% жителів Донецької і 35,2% Луганської областей не згодні з цим.

75% жителів Донецької області вважають Росію причетною до конфлікту на Донбасі, а серед жителів Луганщини тільки 47% погоджуються з цим твердженням. При цьому 46% респондентів із Донецької області вважають, що Росія контролює «ЛДНР», тоді як серед жителів Луганської області з цим згодні лише 20%.

Дослідження проводили протягом з 18 лютого по 2 березня 2020 року. Загалом у кожній з областей опитали по 500 респондентів. Теоретична похибка вибірка не перевищує 3,5%.