Документ без правових наслідків. Зеленський відповів на петицію щодо протоколу створення Консультативної ради

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію, у якій підписанти вимагали відкликати підпис представника України у Мінській групі під протоколом про створення Консультативної ради за участі представників непідконтрольного Україні Донбасу.

Зеленський звернув увагу, що підписаний 11 березня протокол має декларативний характер і не передбачає жодних правових наслідків та не легітимізує бойовиків. Також він додав, що протокол не є міжнародним договором, відтак президент не має повноважень відкликати підписи.

Президент пояснив, що запрошені з тимчасово окупованих територій громадяни можуть залучатися до дискусій у рамках Мінської групи виключно у разі згоди України, Росії та ОБСЄ.

Також Зеленський звернув увагу, що підписання протоколу є частиною реалізації Мінських домовленостей, досягнутих у лютому 2015 року. Зокрема, пункти 9, 11 та 12 домовленостей передбачають консультації та узгодження низки питань з представниками ОРДЛО.

Президент резюмував, що Консультативна рада має стати технічним інструментом із дорадчими функціями у складі політичної підгрупи Мінської групи. Її мета — обговорення відновлення Україною контролю за держкордоном, місцевих виборів, конституційної реформи за участю громадян України — як вимушених переселенців, так і українців, що мешкають на тимчасово окупованих територіях.