Міністр Федоров: Штрафів за невстановлення додатка «Дій вдома» не буде

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Українців не штрафуватимуть за відмову завантажувати додаток для контролю за дотриманням режиму обсервації і самоізоляції «Дій вдома». Про це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів в інтервʼю DW.

«Встановлення додатка розраховане на самосвідомість людей. Штрафів за те, що хтось не завантажить застосунок, немає. Це жодним чином не регламентується», — заявив Федоров.

За його словами, додаток «Дій вдома» є інструментом, який допоможе краще розуміти, скільки людей перебувають у самоізоляції, як вони її дотримуються, у яких вони регіонах, скільки людей проживають разом з ними тощо.

«Це така аналітична інформація. В інтернеті багато чуток про тотальний контроль, якісь штрафи. Це дуже популярна тема для обговорення. Але насправді сьогодні процес перевірки самоізоляції і так працює», — стверджує міністр.

Раніше Федоров казав, що вже існують штрафи за невикористання додатку: «Якщо буде порушено режим карантину, а невикористання додатку по суті буде порушенням режиму карантину, вже існують певні врегульовані суми штрафів, які людині потрібно буде заплатити».

  • Додаток «Дій вдома» через селфі з геолокаціями контролюватиме, як люди дотримуються правил самоізоляції. Застосунок розрахований на громадян, яких лікарі віднесли до категорії тих, хто потребує самоізоляції. Це особи, які повернулись з-за кордону, контактували з хворими на коронавірусну інфекцію або самі хворіють.