У Франції двоє лікарів потрапили в расистський скандал, запропонувавши тестувати вакцину від коронавірусу на африканцях

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Франції двоє лікарів запропонували тестувати вакцини від коронавірусу на жителях африканських країн, що викликало хвилю звинувачень у расизмі. Про це пише ВВС.

В епіцентрі скандалу опинилися голова відділення інтенсивної терапії парижської лікарні Жан-Поль Міра та глава дослідницької групи в Національному інституті охорони здоровʼя і медичних досліджень Каміль Лохт. Виступаючи на французькому телебаченні, вони припустили, що в країнах Африки можна почати тестування, оскільки там немає «ні масок, ні медикаментів, ні реанімацій».

«Це схоже на дослідження в області захворювання на СНІД. Ми залучаємо повій, тому що знаємо, що вони найбільш уразливі та часто не користуються контрацептивами», — сказав Міра. Його судження підтримав Лохт.

Ці слова викликали бурхливу реакцію в суспільстві. Колишній футболіст збірної Кот-дʼІвуара й англійського «Челсі» Дідьє Дрогба закликав «не порівнювати африканців з морськими свинками», а інший футболіст, камерунець Самуель ЕтоʼО назвав цих лікарів «убивцями».

У самому інституті охорони здоровʼя заявили, що слова лікарів неправильно зрозуміли. Там нагадали, що клінічні випробування вакцини вже розпочато в європейських країнах та в Австралії, і за необхідності їх почнуть і в Африці.

Станом на 3 квітня в Африці зареєстровано 7 064 підтверджених випадки захворювання на коронавірусну інфекцію і 290 підтверджених летальних випадків. При цьому експерти побоюються, що реальні показники можуть бути набагато вищими.