«Слідство.Інфо»: Деякі київські лікарні виписують невиліковно хворих пацієнтів через карантин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Києві з паліативних відділень деяких лікарень виписують тяжкохворих пацієнтів через карантин. Про це повідомляє «Слідство.Інфо», посилаючись на власні джерела.

З медзакладів відправляють додому людей з групи високого ризику, які перебувають на останньому етапі життя. Багато з них страждають від сильного болю, потребують регулярних ін’єкцій морфіном, супроводження лікарями та підтримки дихання.

ЗМІ пише, що всупереч наказу МОЗ про заборону паліативним відділенням відмовляти у госпіталізації таким пацієнтам, фактично лікарні не приймають нових хворих, посилаючись на карантин.

Зокрема, в Олександрівській та Київській міській лікарні № 18, попри планову потужність 10 пацієнтів та фактичну чергу на госпіталізацію, яка діяла до запровадження в державі карантину, зараз залишилося по три пацієнти в кожному відділенні.

«Слідство.Інфо» зателефонувало в кілька паліативних відділень столиці. Журналістам повідомили, що під час карантину пацієнтів не беруть, а альтернатив допомоги не запропонували.

«Враховуючи те, що паліативний пацієнт під час епідемії є найбільш вразливим до інфікування та в подальшому може мати важкий перебіг захворювання, акцент паліативної допомоги перенесено на виїзні бригади відділень паліативної допомоги, які можуть у повному обсязі забезпечити паліативну допомогу вдома», — повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Інформацію про виписування пацієнтів з паліативних відділень також підтвердила директорка благодійного фонду «Свої» Леся Литвинова. За її словами, фонд допомагає частині тяжкохворих пацієнтів удома, а з карантином їх стало ще більше.

  • Уряд посилив карантинні заходи і з 6 квітня вводить нові обмеження. Зокрема, заборонили відвідувати установи і заклади, що надають паліативну допомогу.
  • Кількість інфікованих коронавірусом в Україні зросла до 942 осіб. Померли 23 особи, 19 пацієнтів одужали. За добу було зафіксовано 138 нових випадків.