В Україні посилили карантинні заходи. Заборонили пересуватися більше ніж по двоє, без документів і маски

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уряд затвердив список додаткових обмежень для посилення карантинних заходів проти поширення коронавірусу. Про це у відеозверненні заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

З 6 квітня уряд вводить нові обмеження та заборони:

  • перебувати у громадських місцях без вдягнутої маски, респіратора;
  • пересуватися вулицями більше ніж по дві особи, крім супроводу дітей;
  • перебувати в громадських місцях особам, які не досягли 14 років, без супроводу батьків;
  • перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • відвідувати спортивні та дитячі майданчики;
  • відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, крім вигулу домашніх тварин однією людиною або у разі службової необхідності;
  • відвідувати установи і заклади, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установи й заклади, що надають соцдопомогу;
  • самовільно залишати місця самоізоляції/обсервації.

Українців наполегливо просять утриматися від пікніків на природі.

Також, згідно з постановою, на кордоні України працюватиме лише 21 пункт пропуску громадян, а для тих, хто повертається з-за кордону, надалі діятиме обов’язкова обсервація на 14 днів.

У зверненні глава уряду також підкреслив, що в Україні не будуть зупиняти товарообіг, промислові підприємства та критичну інфраструктуру: «Україна не може дозволити собі не працювати пів року, чи навіть два-три місяці».

«За нашими підрахунками ті, хто зараз хворі на коронавірус, мають одужати. А введені обмеження завадять хворобі поширюватися далі», — вважає Шмигаль.

В уряді планують, якщо буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, то у кінці квітня в Україні розпочнуть поступово послабляти карантинні заходи.

Цей процес планують проводити у кілька етапів. Шмигаль наразі розповів тільки про перший етап, під час якого наприкінці квітня на роботу підуть люди працездатного віку, паралельно буде частково відновлюватися рух громадського транспорту. Це має дозволити вже з початку травня почати рестарт економіки.

Але це не означатиме послаблення інших карантинних заходів. Обмеження на прогулянки, масові зібрання діятимуть, а всі будуть зобов’язані носити маски. При цьому для старших людей, студентів і школярів карантин буде тривати.

  • Кількість інфікованих коронавірусом в Україні зросла до 942 осіб. Померли 23 особи, 19 пацієнтів одужали. За добу було зафіксовано 138 нових випадків.