Венедіктова підписала заяву Трепака про відставку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова 30 березня підписала заяву Віктора Трепака про відставку з посади заступника генпрокурора. Про це «Бабелю» підтвердили власні джерела.

Трепак подав заяву про відставку за власним бажанням 27 березня. Саме тоді Венедіктова перерозподілила сфери відповідальності між своїми заступниками. Згідно з розподілом у Трепака забрали справи Майдану і справу про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

«Зокрема, у мене забрано курирування діяльності двох департаментів, які здійснюють процесуальне керівництво у «справах Майдану», та у справах, які розслідуються слідчими СБУ […] Такий перерозподіл повноважень є способом впливу на мене та втручання у здійснення мною повноважень прокурора», — прокоментував раніше Трепак.

Він тоді наголосив, що перерозподіл повноважень між заступниками унеможливлює подальше виконання ним процесуальних повноважень у «справах Майдану» та у справі про вбивство Катерини Гандзюк. «Таким чином мене фактично відсторонено від усіх ключових справ, якими я займався до сьогодні. Причому моє фактичне відсторонення від «справи Гандзюк» відбулося тоді, коли у ній ми вийшли на фінішну пряму», — зазначив Трепак.

Що сталося?

27 березня генеральний прокурор Ірина Венедіктова перерозподілила сфери відповідальності між своїми заступниками. Про це свідчить наказ від 27 березня «Про розподіл обов’язків між керівництвом Офісу генерального прокурора».

«Справи Майдану» передали новопризначеному заступнику Андрію Любовичу. Розслідування справи Гандзюк тепер підпорядковане іншому новопризначеному заступнику — Олексію Симоненку.

Венедіктова на своїй сторінці у Facebook написала, що після перерозподілу обовʼязків «це його [Трепака] рішення, якщо він вирішить відійти».

  • Через відставку Трепака батько Катерини Гандзюк — Віктор Гандзюк звернувся до президента Володимира Зеленського.
  • 27 березня Венедіктова призначила двох своїх нових заступників — Андрія Любовича й Олексія Симоненка.