НБУ: У разі прийняття закону про банки колишні власники можуть розраховувати на компенсацію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У разі прийняття закону про регулювання банків колишні власники зможуть через суди вимагати компенсації і відшкодування збитку. Така можливість передбачена в законопроєкті № 2571-д. За словами керівника Офісу правління Нацбанку Арсена Макарчука, її не прибрали з проєкту закону, оскільки для цього потрібно вносити зміни до Конституції.

Про це Макарчук розповів в ефірі «Громадському».

«Можливість відшкодування моральної шкоди передбачена в Конституції України, і у випадку, якщо би таке обмеження допускалося, могло б йтися про неконституційність принаймні частини положень законопроєкту», — сказав він.

Макарчук заявив, що в Україні прецедентів відшкодування на сотні мільйонів гривень не було, і якщо суд визнає націоналізацію якого-небудь банку незаконною, то суму виплати буде визначати міжнародна аудиторська фірма.

«Це буде велика четвірка або інша велика міжнародна компанія. І фактично саме їм належить визначити, про які суми саме йтиметься», — сказав він.

У самому Нацбанку законопроєкт назвали першим кроком до неповернення зомбі-банків.

Макарчук пояснив, що закон гарантує невідворотність виведення банків з ринку, навіть якщо суд визнає незаконним рішення НБУ. «Продаж активів та розрахунки з вкладниками та кредиторами банку будуть продовжуватися. Фактично, закон дозволяє прибрати «білі плями» в законодавстві, які раніше дозволяли судам реанімувати зомбі-банки», — зазначив Макарчук.

Закон змінює процедуру оскарження рішень НБУ та інших держорганів у процесі виведення банків з ринку. Суди зможуть розглядати тільки законність виведення банку, а не оцінювати розрахунки регуляторів, які вплинули на рішення про виведення.

Також закон дозволить виявляти проблемність банків на більш ранніх стадіях і зберігати їх активи, що дозволить виводити банки з ринку з найменшими втратами. У держави зʼявиться більше способів для націоналізації банків. Процес стане ефективнішим і націоналізований банк зможе почати роботу практично миттєво.