Долар по 80 і рекордне безробіття. Бізнес-асоціації закликали Раду ухвалити потрібні для кредиту МВФ закони

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Долар по 80 і рекордне безробіття. Бізнес-асоціації закликали Раду ухвалити потрібні для кредиту МВФ закони

УНІАН / Кузьмін Олександр

Вісім найбільших бізнес-асоціацій України закликали депутатів Верховної Ради ухвалити законопроєкти, необхідні для отримання допомоги Міжнародного валютного фонду. Про це йдеться в їхньому зверненні.

Підприємці наполягають, що без програми МВФ Україну очікує двозначний економічний спад, стрімке спустошення золотовалютних резервів, висока інфляція та значне зростання безробіття. З цією ситуацію, за їхніми словами, можна буде впоратися або шляхом різкого підвищення податків і скорочення видатків бюджету, або вдавшись до друку грошей, «вірогідно, у поєднанні з дефолтом за зовнішнім боргом».

Такі кроки, за словами підприємців, можуть призвести до втрати робочих місць для близько 500 тис. осіб і збільшення безробіття до рекордних в історії України 12%. Гривня ж за такого сценарію може здевальвувати до рівня 50—80 грн/$.

«Враховуючи, що ситуація продовжує розгортатися, кошти МВФ та інших міжнародних партнерів України залишаються єдиним джерелом фінансування у найближчий час. Будь-які заклики до оголошення дефолту України мають бути проігноровані, адже довгостроковий ефект такого рішення є дуже небезпечним», — зазначають у зверненні.

Підприємці підкреслюють, що будь-який політик, який схвалює дефолт, неодмінно нестиме відповідальність за його наслідки, «за сотні тисяч робочих місць і життя людей, яких цей дефолт знищить».

Асоціації додали, що розуміють складнощі у проведенні засідань Верховної Ради під час карантину, але звертають увагу на те, що основні підприємства по всій країні продовжують працювати щодня для того, щоб забезпечити країну усім необхідним.

Звернення підписали Федерація роботодавців (ФРУ), Спілка українських підприємців (СУП), Американська торговельна палата України (AMCHAM), Європейська Бізнес Асоціація (ЄВА), БІЗНЕС100, Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ), Асоціація «ІТ України», СЕО Клуб.

  • МВФ готовий збільшити кредит для України на суму понад $5,5 млрд, яку раніше обговорювали сторони. Для цього МВФ очікує від України ухвалення двох законів — про регулювання банків та земельну реформу.
  • 24 березня у Раду був внесений проєкт закону № 3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Представники України в МВФ вважають, що законопроєкт дозволить уникнути дефолту, який, за словами виконавчого директора Владислава Рашкована, призведе до девальвації та інфляції. Законопроєкт передбачає неповернення виведених з ринку банків колишнім власникам.