Кабмін погіршив економічний прогноз на поточний рік. Очікується ріст курсу долара, інфляції та безробіття

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет Міністрів погіршив економічний прогноз на 2020 рік через світову фінансову кризу, спричинену спалахом коронавірусу. Про це повідомило Міністерство економічного розвитку.

Прогноз ВВП України на цей рік переглянули — очікується падіння на 3,9% проти зростання на 3,7%, яке прогнозувалося раніше, до початку світової кризи. Рівень безробіття становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%, а падіння реальної заробітної плати сягне 0,3%.

Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 29,5 грн/$ (проти 27 грн/$, прогнозованих у жовтні 2019 року). Зростання цін на споживчому ринку прискориться до 8,7% (у попередньому прогнозі — 5,5%), проте вже наступного року має повернутися до 5%.

Попри це, із другого півріччя очікується відновлення економічного зростання. Цьому мають посприяти високий попит на українську агропродукцію у світі, більш стійка банківська система, зниження цін на імпортні енергоресурси, продовження реформ у співпраці з міжнародними партнерами.

  • У понеділок Верховна Рада планує проголосувати за зміни до бюджету. Нардепи планують скоротити видатки на культуру, спорт і місцеві вибори.
  • Вісім найбільших бізнес-асоціацій України закликали нардепів ухвалити законопроєкти, необхідні для отримання допомоги Міжнародного валютного фонду. Інакше на країну чекає рекордне безробіття.