Українців, які повертаються з-за кордону, відправлятимуть на обовʼязкову обсервацію. Що передбачає постанова уряду?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

29 березня уряд ухвалив рішення про обов’язковість обсервації для тих українців, які повертаються з-за кордону. Про це напередодні повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій у своєму Telegram.

«Щойно уряд ухвалив рішення про обов’язковість дотримання режиму обсервації для тих українців, які повертаються з-за кордону», — наголосив міністр.

Що передбачає постанова?

У Міністерстві охорони здоровʼя повідомили, що ухвалена постанова передбачає, що на осіб, які мали контакт з хворим на коронавірус або хворіють на коронавірус і не потребують госпіталізації, покладається обов’язок дотримуватися режиму самоізоляції.

Особи, які відвідували країни/регіони з місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ, підлягатимуть обсервації (ізоляції) протягом 14 днів.

Обласні та Київська міська державні адміністрації мають забезпечити облаштування спеціальних закладів для організації обсервації, транспортування до них осіб, що їй підлягають, а також медичне спостереження за ними.

Крім того, постанова передбачає, що до 5 квітня Міністерство цифрової трансформації повинне розробити та впровадити електронний сервіс для моніторингу дотримання режиму самоізоляції та обсервації.

  • За даними Міністерства закордонних справ, до 29 березня в Україну з-за кордону повернулися понад 144 тис. українців. «Станом на 21:00 29 березня 144 698 громадян вже повернулися в Україну за сприяння дипломатичних установ», — раніше повідомили в МЗС.
  • Українські туристи, які повернулися чартерним рейсом з Балі, заявили, що їх не попереджали про обовʼязкову обсервацію в Україні. Їх не випускають з літака, вимагаючи підписати документ, в якому йдеться, що всі повідомлені про причини та характер обсервації, про наслідки недотримання режиму тощо.
  • У ніч на 28 березня в Україні остаточно закрили авіаційне та залізничне сполучення.
  • Міністерство закордонних справ доручило посольствам і генконсульствам розгорнути програму «Захист» для допомоги тим українцям за кордоном, які не встигли повернутися додому через введений країнами карантин.