До Києва прибув літак з українцями з Балі. Пасажирів не випускають, вимагаючи підписати згоду на обсервацію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українські туристи, які повернулися чартерним рейсом з Балі, заявили, що їх не попереджали про обовʼязкову обсервацію в Україні. Про це «Бабелю» повідомив один з пасажирів рейсу Ростислав Русаков.

Він розповів, що станом на 10:00 у літаку перебувають близько 100 осіб. Із пасажирами спілкуються прикордонники. Самі пасажири рейсу висловили готовність самоізолюватися вдома на 14 днів. «Або обсервація у готелі, але до моменту отримання результатів аналізів. А це 3—5 днів. Але аж ніяк не 14», — розповів Русаков. За його словами, прикордонники припускають, що пасажирів можуть силою вивести з літаків.

Раніше у Facebook Русаков розповів, що пасажирів рейсу авіакомпанії SkyUp не випускають з літака, вимагаючи підписати документ, в якому йдеться, що всіх повідомлено про причини та характер обсервації, про наслідки недотримання режиму тощо.

Водночас інше джерело «Бабеля» серед пасажирів повідомило, що частина пасажирів підписали згоду на ізоляцію і їх відпустили.

Пізніше адвокат Масі Найєм опублікував відеозвернення свого клієнта, який є одним з пасажирів рейсу. Той розповів, що чартер пасажири сплатили самостійно, і при покупці квитків їм ніхто не розповів про те, що вони перебуватимуть на обсервації. Тепер же їм рекомендують обсервацію в двох готелях за €380 або безкоштовно в столичному готелі «Козацький».

За словами чоловіка, в літаку перебувають 130 осіб, є діти і люди похилого віку. Крім того, в літаку немає води і їжі, а одяг і багаж — на злітній смузі. Незважаючи на це, пасажири заявили, що вони готові пройти обстеження і тести за свої гроші, щоб довести, що вони не хворі на коронавірус.

Варто зазначити, що напередодні міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що уряд ухвалив рішення про обовʼязкову обсервацію всіх українців, які прибувають з-за кордону.