Експрокурор Києва Юлдашев через суд вимагає скасувати його звільнення Венедіктовою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Експрокурор Києва Сергій Юлдашев просить Окружний адміністративний суд Києва зупинити дію наказу генпрокурора Ірини Венедіктової про скасування його призначення на цю посаду. Про це повідомили в пресслужбі суду.

До суду надійшов і адміністративний позов від Юлдашева. Він просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Венедіктової, яким скасовано наказ в. о. генпрокурора Віктора Чумака про його призначення прокурором Києва.

Наразі суд вирішує, чи є правові підстави для забезпечення цього позову.

Що відомо про Юлдашева?

Юлдашев працював одним із керівників прокуратури Луганської області за часів Віктора Януковича. У 2015 році він був звільнений за законом про люстрацію. Наприкінці лютого 2020 року Дніпропетровський окружний суд скасував звільнення Юлдашева, а також зобовʼязав Генеральну прокуратуру виплатити йому за період після звільнення заробітну платню. 4 березня генеральний прокурор Руслан Рябошапка призначив Юлдашева прокурором Києва.

  • 23 березня Венедіктова скасувала призначення прокурором Києва Юлдашева. Наразі обовʼязки прокурора виконує перший заступник Сергій Стояновський.
  • 27 березня Венедіктова призначила двох своїх нових заступників — Андрія Любовича й Олексія Симоненка. Також генпрокурор перерозподілила сфери відповідальності між своїми заступниками. Віктор Трепак більше не займатиметься справами Майдану і справою про вбивство активістки Катерини Гандзюк.