В МЗС очікують три великі хвилі евакуації українців з-за кордону. Зараз триває перша

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Міністерстві закордонних справ очікують три великі хвилі евакуації українців з-за кордону, зараз триває перша. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтервʼю «Бабелю».

Глава відомства вважає, що евакуація триватиме кілька місяців.

«Зараз йде перша — ті, хто реально злякалися і зрозуміли, що треба їхати додому. Є друга, прихована хвиля. Вони думають: «Та це все фігня, треба пересидіти». Буде третя хвиля, коли в країнах Європи почнеться економічна рецесія. Людей почнуть звільняти, і вони поїдуть додому. Тому це не процес, який закінчиться відразу», — наголосив Кулеба.

Міністр розповів, що рішення закрити кордони України були ухвалені під тиском двох факторів. «По-перше, це необхідність контролювати потік людей, а в нас не так вже багато ресурсів. Друге — це синхронізація з дзеркальними заходами, які запровадили сусідні країни. [...] Коли закрила кордон Польща, ми теж закрили».

При цьому Кулеба зазначив, що у нього немає точних даних про кількість українців, які були за кордоном: «Не було їх і до кризи — неможливо порахувати всіх, хто виїхав, включно з нелегалами».