Інформаторку WikiLeaks Челсі Меннінг звільнили з в’язниці. Вона намагалася вчинити самогубство

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У США суд ухвалив рішення негайно звільнити з в’язниці інформаторку WikiLeaks та колишню військову Челсі Меннінг після того, як торік її затримали за відмову свідчити у справі засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, повідомляє Reuters.

Напередодні у тюрмі вона намагалася вчинити самогубство. Її адвокати пояснили це тим, що ізоляція через небажання давати свідчення на процесі завдає шкоди її психіці.

32-річна Меннінг мала постати перед судом у п’ятницю, 13 березня, але напередодні, 12 березня, суд постановив, що її свідчення у справі Ассанжа більше не потрібні.

У 2013 році Меннінг була засуджена до 35 років ув’язнення за розкриття секретних документів, але у 2017 році була помилувана президентом Бараком Обамою.

Що сталося?

Бредлі Меннінг, який пізніше змінив стать, вступив на службу до збройних сил США в 2009 році і працював аналітиком розвідданих в Іраку, маючи доступ до секретної інформації. Дізнавшись, що дії військових на території чужої країни далекі від ідеальних, він запропонував свої послуги газетам. Після цього він звʼязався з WikiLeaks і передав близько 500 тисяч документів про війну в Іраку та Афганістані.

Меннінг затримали 27 травня 2010 року. Його видав хакер Едріан Ламо.

  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні в Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.
  • 11 квітня Еквадор позбавив Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.
  • У червні міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації. У свою чергу, британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що Ассанжа не екстрадують у країну, де є смертна кара.