Інформатора WikiLeaks заарештували в США. Вона відмовилася співпрацювати зі слідством

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Інформатора WikiLeaks заарештували в США. Вона відмовилася співпрацювати зі слідством

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

У Сполучених Штатах взяли під варту інформатора WikiLeaks і колишнього аналітика армійської розвідки Челсі Меннінг через відмову давати свідчення в рамках розслідування, присвяченого WikiLeaks. Про це повідомляє AP.

«Окружний суддя США Клод Гілтон наказав посадити Меннінг до вʼязниці за неповагу до суду в пʼятницю, після короткого слухання, на якому Меннінг підтвердила, що вона не має наміру давати свідчення. Жінка заявила судді, що “прийме все, що їй присудять”», — йдеться в повідомленні.

У той же час адвокати Меннінг просили суд відправити її під домашній арешт, аргументуючи це ускладненнями зі здоровʼям, з якими зіткнулася дівчина. Але ці прохання не були почуті.

«Прокурор Трейсі Маккормік заявила, що медичні потреби Меннінг можуть бути задоволені навіть у вʼязниці», — підкреслено в повідомленні.

Що сталося?

Бредлі Меннінг, який пізніше змінив стать, вступив на службу в збройні сили США в 2009 році і працював аналітиком розвідданих в Іраку, маючи доступ до секретної інформації. Дізнавшись, що дії військових на території чужої країни далекі від ідеальних, він запропонував свої послуги газетам. Після цього він звʼязався з WikiLeaks і передав близько 500 тисяч документів про війну в Іраку та Афганістані.

Меннінг затримали 27 травня 2010 року. Його видав хакер Едріан Ламо.

  • Журналіст і творець проекту WikiLeaks, 47-річний Джуліан Ассанж отримав новий паспорт від Австралії. Очікується, що це допоможе розслідувачу, який оприлюднив секретні матеріали про шпигунські скандали, покинути посольство Еквадору в Лондоні й повернутися додому.