Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав паспорт Австралії і хоче повернутися на батьківщину

Дата:
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав паспорт Австралії і хоче повернутися на батьківщину

Carl Court / Getty Images

Журналіст і засновник проекту WikiLeaks, 47-річний Джуліан Ассанж отримав новий паспорт від Австралії. Очікується, що це допоможе розслідувачеві, який оприлюднив секретні матеріали про шпигунські скандали, покинути посольство Еквадору в Лондоні і повернутися додому, пише The Washington Times.

Отримання австралійського паспорта Ассанжем підтвердили у Міністерстві закордонних справ і торгівлі Австралії.

«У містера Ассанжа вже є австралійський паспорт», — заявив помічник секретаря консульського відділу та відділу кризового управління міністерства Ендрю Тодд. За його словами, уряд схвалив заяву на паспорт, подану Ассанжем у 2018 році.

Ассанж народився в Таунсвіллі, Австралія, у 1971 році. Він живе в посольстві Еквадору з 2012 року. Журналіст оселився в дипмісії, коли переховувався від кримінального переслідування влади США, що розслідувала законність публікації секретних матеріалів Державного департаменту та Міністерства оборони на WikiLeaks. Британська влада також видала ордер на арешт Ассанжа, і він побоюється, що буде затриманий, щойно покине посольство Еквадору в Лондоні, а потім екстрадований до США.

  • Еквадор надав притулок Ассанжу в 2012 і 2017 роках, відповідно, але майбутнє його статусу стало туманним за нинішньої адміністрації у Кіто, яка неодноразово висловлювала стурбованість із приводу його постійного проживання на території посольства.
  • В посольстві Еквадору в Лондоні Ассанж попросив про додаткові заходи безпеки. Він побоюється незаконних посягань, зокрема шпигунства в дипломатичній місії, спрямованого проти нього та його адвокатів.
  • У січні 2019 року Ассанж подав позов проти адміністрації президента США Дональда Трампа. Він вимагає від влади США розкрити будь-які «таємні звинувачення проти засновника WikiLeaks і закликає Еквадор припинити проти нього «шпигунську діяльність».