СБУ розкрила схему переправлення української зброї в гарячі точки на Близькому Сході

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Контррозвідка СБУ припинила діяльність міжнародного угруповання, яке через злочинну схему закуповувало українські комплектуючі до протитанкових ракетних комплексів для переправки їх у країни Близького Сходу, де тривають бойові дії.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Група вихідців з Ірану намагалася налагодити поставки озброєння з допомогою офшорних компаній і фіктивних фірм, які зареєстровані в Україні, Ірані, Туреччині та країнах Балтії. «Протиправна діяльність є частиною неофіційної фінансово-розрахункової системи «хавали», яка є незаконною альтернативою офіційним платіжним системам», — повідомили у відомстві.

Бійці спецслужби провели обшуки в офісах і помешканнях зловмисників у Київській і Дніпропетровській областях. Були вилучені фінансові документи, печатки, іноземні бланки, ключі доступу до систем клієнт-банк, компʼютери, флешки та смартфони. Також вилучили майже $600 тисяч і €235 тисяч готівкою.

Розпочаті кримінальні провадження за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 2 ст. 201 (контрабанда), ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК. Вирішується питання про накладення арешту на майно.