Науковці навчились автоматично визначати зрілість сиру з дірочками

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Фізики винайшли спосіб визначати готовність напівтвердих сирів з дірками за допомогою аналізу в автоматичному режимі акустичних коливань, які проходять крізь сир. Дослідження проводили науковці з Уругвайського республіканського університету.

Такий метод дозволяє безперервно стежити за дозріванням продукту, а також відправляти його в продаж у потрібний момент зрілості, не пошкоджуючи при цьому.

Остання стадія приготування напівтвердих сирів, таких як «Емменталь», «Гауда» і «Маасдам», — це тривале дозрівання, протягом якого продукт набуває свої аромат, колір і текстуру. Під час дозрівання в таких сирах зʼявляються характерні «очі» — порожнини, заповнені вуглекислим газом.

Розмір «очей» говорить про готовність сиру — у дозрілому напівтвердому сирі вони повинні бути 1—5 см у діаметрі. Зазвичай для вимірювання таких порожнин розрізають одну головку сиру з партії, але досвідчений сировар також може оцінити необхідні якості на слух, вдаривши спеціальним молотком.

Уругвайські фізики запропонували автоматизувати акустичний метод вимірювання. Вони вирішили вимірювати механічні коливання всередині сиру на низьких частотах при контрольованих ударах по голівці.

Автори взяли 8 попередньо дозрілих головок сиру «Емменталь» вагою 8 кг. Їх помістили в алюмінієві ємності при температурі +18 °C і вологості в 75%. Коливання всередині сиру вимірювали автоматично щодня, а раз на 5 днів одну з головок розрізали для детального дослідження вологості та інших параметрів.

Науковці зазначають, що відстежувати зрілість таким чином досить просто, до того ж не вимагає дорогого устаткування і тривалого навчання персоналу. Метод, однак, вимагає окремого калібрування: розмір «очей» у різних сортів сиру, а також у сиру одного сорту, але різних виробників, може відрізнятися.

  • Не треба стукати по бляшанці з пивом, щоб воно не пінилось.
  • Чотири години ходьби через одну піцу. Учені пропонують маркувати їжу кількістю вправ, необхідних для спалювання калорій, які вона містить.
  • Дослідники з Лондонського університету королеви Мері (QMUL) зʼясували, що часте вживання кави не є небезпечним для кровоносних судин.