Дослідження: 25 чашок кави на день безпечні для серця

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Дослідження: 25 чашок кави на день безпечні для серця

GC Libraries Creative Tech Lab

Дослідники з Лондонського університету королеви Мері (QMUL) зʼясували, що часте вживання кави не становить небезпеки для кровоносних судин. Дослідження, проведене професором Штеффеном Петерсеном, було частково профінансовано Британським фондом серця (BHF) і представлено на конференції Британського серцево-судинного товариства (BCS) в Манчестері. Про це пише MedicalXpress.

У дослідженні взяли участь понад вісім тисяч людей. Їх розділили на три групи: ті, хто пʼє чашку кави на день, але не щодня, ті, хто пʼє дві-три чашки на день. До третьої групи потрапили затяті кавомани, які випивають понад три чашки кави на день.

Люди, які випивають понад 25 філіжанок кави на день, в дослідженні участі не брали. При цьому вчені враховували такі фактори, як вік, куріння, дієта та артеріальний тиск.

Усі досліджувані пройшли магнітно-резонансне сканування серця та дослідження інфрачервоними імпульсами. Вчені дійшли висновку, що навіть 25 чашок кави щодня не призводять до зменшення еластичності артерій. А великі обсяги кави (від 5 до 25 чашок на день) впливають на еластичність артерій так само, як і одна порція напою.

«Існує кілька суперечливих досліджень щодо вживання кави, і важко відфільтрувати те, у що нам слід вірити, а у що ні. Це дослідження, як ми сподіваємося, оприлюднять у ЗМІ, оскільки воно виключає один з потенційно шкідливих впливів кави на наші артерії», — зауважив заступник директора Британського фонда серця Метін Авкіран.

Дослідження показало, що з 8 412 учасників помірну та велику кількість кави пʼють переважно чоловіки, які палять і регулярно вживають алкоголь.

«Попри величезну популярність кави в усьому світі, різні звіти можуть відштовхнути людей від її вживання. І хоча ми не можемо довести причинний звʼязок в цьому дослідженні, воно показує, що кава не така шкідлива для артерій, як припускали попередні дослідження», — зазначив доктор Кеннет Фунг з Лондонського університету королеви Мері.