Дослідження: Світові ріки заражені антибіотиками. Це може призвести до загибелі мільйонів людей

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Дослідження: Світові ріки заражені антибіотиками. Це може призвести до загибелі мільйонів людей

Mickael Tournier / Unsplash

За даними глобального дослідження ООН, сотні річок в усьому світі, від Темзи до Тигра, рясніють небезпечно високим рівнем антибіотиків. Про це пише The Guardian.

Забруднення водойм антибіотиками — один з основних шляхів, яким бактерії здатні виробити стійкість до життєво важливих ліків, що робить їх неефективними для використання людиною.

«Багато генів стійкості, які ми бачимо в людських патогенах, походять від бактерій навколишнього середовища», — розповідає професор Вільям Гейз, мікробний еколог з університету Ексетера, який вивчає стійкість до протимікробних препаратів

За даними ООН, зростання числа стійких до антибіотиків бактерій може призвести до загибелі 10 млн людей до 2050 року. Ліки потрапляють у річки та ґрунт з відходами життєдіяльності людей і тварин і випливають з очисних споруд підприємств із виробництва медикаментів.

«Це страшно і сумно. У нас можуть бути великі ділянки навколишнього середовища, у яких рівень антибіотиків досить високий, щоб впливати на резистентність», — говорить Алістер Боксолл, вчений-еколог з Йоркського університету, який очолював дослідження.

Друга за величиною річка Європи — Дунай, виявилася найбільш забрудненою рікою серед усіх європейських. Безпечні межі концентрації перевищені на 8% перевірених ділянок в Європі. Темза, яку зазвичай вважають однією з найчистіших річок Європи, була забруднена сумішшю з пʼяти антибіотиків. Одна ділянка на річці і три на її притоках містили концентрацію антибіотиків вище за безпечний рівень.

Дослідники протестували 711 ділянок у 72 країнах і виявили антибіотики в 65% з них. На 111 ділянках концентрація антибіотиків перевищувала безпечні рівні, причому в найгірших випадках більш ніж у 300 разів.

У країнах з низьким рівнем доходу концентрація антибіотиків у річках зазвичай вища, тому в Африці та Азії показники гірші. В Африці 35% річок містять антибіотики в концентрації, що перевищує допустиму. Вміст медикаментів у деяких кенійських річках настільки високий, що жодна риба не змогла там вижити.

  • Китай продовжує активно використовувати заборонений хімікат CFC-11, який призводить до поступової руйнації озонового шару Землі.
  • У листопаді минулого року геологи заявили, що на острові Майотта в Індійському океані відбуваються сейсмічні хвилі, які відчуваються по всій земній кулі, однак їх джерело було невідоме. Кілька місяців по тому вчені використали моделювання, щоб дати відповідь, і висунули гіпотезу про гігантське підводне виверження вулкана.
  • Близько 414 млн шматків пластику знайшли на віддалених Кокосових островах в Індійському морі, що перебувають під юрисдикцією Австралії. Їхня сумарна вага становить близько 238 тонн.