Дослідження: У Китаї використовують заборонені хімікати, що руйнують озоновий шар

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Китай продовжує активно використовувати заборонений хімікат CFC-11, який призводить до поступової руйнації озонового шару Землі. Про це пише BBC з посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature.

Первісно CFC-11 використовувався для ізоляції будинків. Його почали використовувати в 1930-х, а заборонили лише у 2010 році — коли зʼясувалося, що він небезпечний для атмосфери.

Спершу вчені виявили, що заборонений хімікат досі використовується, оскільки вони спостерігали його вплив на озоновий шар. Пізніше стало зрозуміло, що забруднення виходить зі східних провінцій Китаю.

Із цього регіону надходить близько 40—60% від загальної кількості викидів забороненого CFC-11 у світі, йдеться в дослідженні.

  • Восьминоги, кальмари й інші види морських безхребетних можуть втратити зір через глобальне потепління. Такого висновку дійшли вчені з Інституту океанографії імені Скріппса в Каліфорнії. Вони виявили значне зниження активності сітківки у чотирьох видів (двох крабів, восьминогів і кальмарів), коли тварин помістили в середовище з пониженим вмістом кисню приблизно на півгодини.
  • Вперше в історії концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі досягла позначки в 415,26 ppm (частин на мільйон), перевищивши рекордний показник у 415 ppm.