Сінькевич відмовилася іти на повторний конкурс на голову Держкіно

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, яка була єдиною фіналісткою останнього конкурсу, відмовилася брати участь у повторному конкурсі на голову Держагентства, яке раніше оголосив Кабінет міністрів. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Останні місяці брутальної ситуації з конкурсом на посаду голови Держкіно стали для мене серйозним випробуванням — професійним та особистим […] Питання, яке мені ставили найчастіше останнім часом і на яке чекають відповідь: «Чи піду я на повторний конкурс?» І моє рішення — ні», — написала Сінькевич.

Вона вважає, що участь у повторному конкурсі була б визнанням правоти членів комісії, склад якої не змінився і проти яких вона подала судовий позов: «Відбулися грубі порушення, у тому числі під тиском продавлення «зручних і бажаних» кандидатів […] Незважаючи на всі кроки в рамках закону і звернення до держави та КМУ, нас не почуто і дій на зустріч наразі я не бачу. Грати в гру, правила якої мені невідомі, є апріорі грою в нерівних умовах».

«Я хочу вірити, що моя кандидатура є випередженням часу і що мої знання та навички стануть у нагоді на цій посаді, але за інших обставин, можливо, пізніше», — написала Сінькевич.

Вона розповіла, що продовжить сприяти розвитку української кіноіндустрії і їй не байдуже, хто очолить Держкіно, тому готова допомагати тим, хто братиме участь у новому конкурсі.

Що відбувається в Держкіно?

У серпні голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, який обіймав посаду з 2014 року, написав заяву про відставку за власним бажанням. Іллєнко заявив, що не збирається боротися за крісло, оскільки ставився до посади як до інструменту досягнення своєї мети.

4 жовтня Кабінет міністрів України оголосив конкурс на посаду голови Державного агентства України з питань кіно. 9 листопада на сайті НАДС оприлюднили перелік з 8 кандидатів на посаду голови Держкіно.

17 листопада кандидати на посаду голови Держкіно мали презентувати свої програми, але на той час єдиною з них залишилась Юлія Сінькевич.

21 листопада стало відомо, що Сінькевич не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди в четвертому турі конкурсу й не проходить далі.

Ситуацію прокоментував ексочільник Держкіно Пилип Іллєнко, назвавши конкурс на посаду голови фарсом: «Наступному голові Держкіно раджу подавати у відставку одразу після отримання пропозиції його очолити. Збережете час і нерви, принаймні. А Держкіно, тим часом, працює без голови і без жодного з його заступників. Є тільки тимчасово виконуюча обовʼязки голови, у разі звільнення, відрядження, хвороби чи відпустки якої в агентстві навіть прокатку нікому буде підписати».

А 27 листопада Кабінет міністрів ухвалив рішення про оголошення нового конкурсу на посаду голови Держкіно.

Результати конкурсу Сінькевич

У розпорядження theБабеля Сінькевич надала результати проходження першого конкурсу. Усього вона отримала 9,75 бала. У більшості частин конкурсу Сінькевич отримувала середній бал від 0,75 до 1 і тільки за управління ефективністю та людськими ресурсами вона отримала 0,5 бала. Згідно з правилами конкурсу, це позбавило її перемоги.