Помічник президента Єрмак: Не вихід, а апдейт, модернізація Мінських угод цілком може бути

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Помічник президента України Андрій Єрмак заявив про необхідність модернізації Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі для забезпечення їхньої працездатності. Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

При цьому він наголосив, що це не має бути вихід України з Мінських домовленостей. «Я вважаю, що будь-який юридичний документ повинен працювати, особливо коли ми говоримо про настільки серйозний міжнародний документ. Пʼять років минуло з підписання Мінських угод. Ми всі говоримо, що це єдина платформа, яка існує, на неї було витрачено занадто багато сил, включаючи всі наші втрати, насамперед, людські, щоб так легко від цього відмовитися... Тому я вважаю, що апдейт, модернізація Мінських угод — не зміна, не вихід ні в якому разі, а саме модернізація, — може бути», — наголосив Єрмак.

«Якщо ми сьогодні, наприклад, говоримо про беззастережне припинення вогню, то давайте доповнимо, як ми це контролюємо і забезпечуємо, хто за це відповідає», — запропонував він.

Єрмак зазначив, що особисто він би не підписував деяких положень Мінських угод.

У той же час він назвав питання передачі Україні контролю над кордоном єдиним положенням Мінських угод, «яке ми б точно сьогодні хотіли змінити, відкоригувати»: «Зараз ми повинні домогтися того, щоб кордон до моменту виборів був під українським контролем. Наразі у нас із російською стороною різні позиції з цього питання. Оскільки для нас це питання принципове, ми і далі збираємося аргументовано відстоювати нашу позицію», — наголосив Єрмак.

При цьому помічник Зеленського зазначив, що вибори на Донбасі повинні пройти відповідно до українського законодавства, яке не передбачає проведення виборів за наявності іноземних військових частин на територіях, де проводяться вибори. Також воно не передбачає проведення виборів в умовах, коли на території присутні незаконні збройні формування. Вибори неможливі і тоді, коли кордон не під повним контролем уряду України.

  • Росію насторожила пропозиція Зеленського про перегляд Мінських угод. Президент Росії Володимир Путін заявив, що, якщо почнеться перегляд Мінських угод, ситуація може зайти в глухий кут.
  • 13 грудня президент Володимир Зеленський в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1 + 1» заявив, що українська сторона намагатиметься змінити деякі положення Мінських домовленостей, хоча це буде непросто зробити, зокрема, у питанні передачі кордону під контроль України. «Ми розуміємо, що не моя команда підписувала «Мінськ», але ми як влада повинні виконувати ті умови, на які пішла тодішня влада. Але я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити і будемо міняти», — сказав він.
  • Законопроєкт № 2598 про внесення змін до Конституції в частині децентралізації пропонує ввести нову державну посаду — префект. Офіс префекта фактично виконуватиме обовʼязки місцевих державних адміністрацій. А саме — контролюватиме роботу територіальних управлінь держорганів, відповідатиме за взаємодію локальних держструктур в умовах воєнного або надзвичайного стану, подаватиме президентові рішення місцевих рад і громад, ухвалюватиме рішення, обовʼязкові до виконання на відповідній території. Документ також містить положення про особливий статус Києва та Криму.