Префекти, місцеві вибори та територіальні громади. Опубліковано текст законопроєкту Зеленського про децентралізацію

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Префекти, місцеві вибори та територіальні громади. Опубліковано текст законопроєкту Зеленського про децентралізацію

Офіційний сайт президента України

На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроєкту № 2598 про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Президент Володимир Зеленський зареєстрував проєкт закону в парламенті ще в пʼятницю, 13 грудня, документ позначено як невідкладний. Законопроєкт містить декілька нововведень, які, на думку автора, спрямовані на децентралізацію влади у відповідності до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Префекти

У Конституції пропонується запровадити нову державну посаду — префект. Офіс префекта фактично виконуватиме обовʼязки місцевих державних адміністрацій. А саме — контролюватиме роботу територіальних управлінь держорганів, відповідатиме за взаємодію локальних держструктур в умовах воєнного або надзвичайного стану, подавати президентові рішення місцевих рад і громад, ухвалювати рішення, обовʼязкові до виконання на відповідній території. Префект призначається на посаду на три роки і звільняється з посади президентом за поданням Кабінету міністрів.

Виконавчу владу в областях і округах представляють територіальні представництва центральних органів виконавчої влади.

Територіальний устрій

Проєкт закону пропонує ввести в Конституцію новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Зараз в Конституції перераховані всі області України.

«Територію України складають громади. Громада є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України. Кілька суміжних громад складають округ. Правовий статус міста Києва як столиці України визначається окремим законом», — йдеться в документі.

Пропонується закріпити в Конституції право громади на проведення місцевих виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив, визначених законом. У проєкті закону зазначається, що право голосу на виборах глави громади, депутатів ради громади мають дієздатні мешканці громади від 18 років, які постійно проживають на її території. Голову громади, депутатів ради громади, окружної та обласних рад обирають раз на 4 роки. Голів окружної та обласних рад вибирають на основі ротації на 1 рік. Префект може через суд призупинити дію актів місцевого самоврядування, якщо вирішить, що вони порушують Конституцію або закони України.

Перейменування

Також зазначено, що рішення про перейменування сіл, селищ і міст ухвалює парламент з урахуванням думки місцевих жителів. У перехідних положеннях зазначено, що після набуття чинності законом «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» одне або кілька поселень (сіл, селищ, міст) з прилеглими територіями набувають статусу громади, а перші місцеві вибори голів громад, рад громад, окружних й обласних рад проводяться протягом 90 днів.

До набуття законом чинності президент призначає на посади і звільняє голів місцевих державних адміністрацій, «але не пізніше ніж до 1 березня 2021 року».