«Бути “людиною Коломойського” може й почесно, але моє прізвище не Коломойський». Кандидат у депутати Олександр Ткаченко — про київських мажоритарників, мерські амбіції та друга-девелопера Андрія Вавриша

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«Бути “людиною Коломойського” може й почесно, але моє прізвище не Коломойський». Кандидат у депутати Олександр Ткаченко — про київських мажоритарників, мерські амбіції та друга-девелопера Андрія Вавриша

V.lyaschenko / Wikimedia Commons

25 червня девʼятий номер списку «Слуги народу», генеральний директор «1+1» Олександр Ткаченко офіційно представив кандидатів від партії у мажоритарних округах Києва. Один із них, Сергій Швець, кореспондент «Плюсів». Ще двох — Ганну Бондар і Дмитра Гуріна — повʼязують із київським девелопером, гендиректором будівельної компанії SAGA Development і другом Ткаченка Андрієм Вавришем. Той нещодавно представив Володимиру Зеленському проєкт будівлі нового Офісу президента. Ми зустрілися з Ткаченком, щоб розпитати про київську кампанію партії і роль Вавриша в ній. Заодно гендиректор «Плюсів» розповів, навіщо йде в політику, чим йому не подобається київська влада і чи претендує він на місце Віталія Кличка.

Хто вам запропонував місце в списку «Слуги народу» і чому ви погодилися?

Я зрозумів, що в українській політиці відчиняється вікно можливостей, якого не було 20 років. Якщо вирішальну більшість голосів зберуть «Слуга народу» і «Голос», то в політику прийдуть люди, які переважно ніколи в ній не були. Сподіваюся, станеться тотальна зміна цінностей. Без цього йти в політику і брати участь у розпилі я не бачив сенсу. Зараз є можливість своїм досвідом допомогти змінити багато речей на краще.

Проте у списку багато неоднозначних кандидатів.

Так, але треба віддати належне центральному штабу — коли я інформував про низку неоднозначних персонажів у списку, їх не стало. Сподіваюся, якщо вже після реєстрації кандидатів-мажоритарників про них зʼявиться компрометуюча інформація, партії вистачить мужності ухвалити правильне рішення: краще не йти в якомусь окрузі, ніж іти за будь-яку ціну.

В обговоренні кандидатів у Київській області ви теж брали участь? Там ідуть журналісти «1+1» Олександр Дубінський та Ольга Василевська.

Ні, це їхня особиста ініціатива. Ініціатива Ольги Василевської для мене була сюрпризом.

Ви координуєте роботу київських мажоритарників. Що це означає і які у вас завдання?

У команди є обласні штаби. Щодо Києва була моя пропозиція вперше спробувати сформувати окрему київську групу партії. Я не памʼятаю, щоб раніше на виборах мажоритарники від якої-небудь партії виступали однією командою. Звичайно, у Києві є різні райони та проблеми, але без вирішення глобальної — що таке Київ, як він буде розвиватися, які тут правила, впоратися з окремими проблемами буде складно.

У чому конкретно ваші функції?

Координуємо роботу мажоритарників, намагаємося їм допомогти із просуванням, відповісти на їхні запитання.

Які наприклад?

Наприклад, з погляду медійного позиціонування, гасел. Ми опрацьовуємо питання, повʼязані із сенсами.

Ви рекомендували когось із кандидатів?

Я брав участь в обговоренні. Деяких із них я знаю.

Сергія Швеця ви не можете не знати. Кого ще?

Я знаю більше половини. Деяких — добре, деяких — не близько.

За яким принципом їх вибирали?

Хтось брав участь у конкурсі, як Людмила Буймістер. Когось рекомендував штаб, що працював під час президентської кампанії. Дивилися, у тому числі, в округах, у кого які шанси з погляду їхнього бекґраунду.

Під час президентської кампанії ви були в київському штабі?

— Ні.

Тобто до кампанії ви підключилися зараз?

— Так.

Чому ви вирішили координувати саме київських мажоритарників?

Була загальна дискусія в центральному штабі, який зараз займається парламентською кампанією. Я корінний киянин, і те, що в моєму місті відбувається останні роки, нічого, крім сорому не викликає. Якщо є можливість повернути гордість за Київ, я радий, що можу координувати цей рух.

Це повʼязано з тим, що в 2020 році ви маєте намір балотуватися на посаду мера Києва?

Хто вам це сказав?

Про це багато разів писали ЗМІ і не надто приховують у партії.

Я не знаю, хто що приховує, але я звик переживати неприємності і приємності по мірі їх надходження. Ми зараз зосереджені на цій виборчій кампанії.

Ваша нинішня робота — це бажання створити якусь команду в Києві?

Верховна Рада — це не команда в Києві. Для мене важливо, щоб нарешті ухвалили закон про столицю. У Києві існує один центр прийняття рішень — Київрада. Є мерія і КМДА, і вони, як і раніше, суміщені. У місті немає самоврядування. Це створює великі можливості для корупції, чим уже пʼять років користується київська влада і мер, який про все це знає. До киян ці проблеми доходять у вигляді поганих доріг, старої інфраструктури, безладної забудови. Показушні запуски скляних мостів, не введених в експлуатацію, покращують настрій будівничим, але навряд чи городянам, які заплатили за це дійство за подвійним тарифом. Місто зберігає європейський вигляд тільки подекуди, і багато в чому завдяки особистій ініціативі активістів. У Києва вкрали 5 років нормального розвитку.

Тобто зараз ви не можете відповісти на питання, чи збираєтеся ви балотуватися в мери?

Не збираюся.

У нової влади є бажання розділити посади голови КМДА та мера Києва. Якщо це станеться, ви бачите себе головою КМДА?

Через політичні домовленості Порошенка і Кличка, які були і залишаються в місті однією командою, зараз голова КМДА та мер — та сама людина. Але де-юре існує це роздвоєння. Хоча логічно, щоб був один законно обраний мер зі своїм виконкомом. І в місті може бути префект із функціями нагляду за дотриманням законності.

Депутат Сергій Лещенко, який балотується в 220 окрузі, заявляв, що цей округ «Слуга народу» віддала підлеглій «скандального» забудовника Андрія Вавриша. У 218 окрузі партія висунула Дмитра Гуріна, одного із співавторів концепції житлового району, який теж будує Вавриш. Як ці кандидати потрапили на мажоритарку?

По-перше, у Лещенка явний конфлікт інтересів як у кандидата. З Вавришем я познайомився три роки тому, коли ми почали подільську ініціативу. Є проєкт реконструкції Контрактової площі — «Київська вітальня». Це проєкт-переможець міського конкурсу на цю територію. З нього почнеться реформування всього Подолу за новим європейським принципом. Там буде місце для шкіл, парків, інфраструктури, парковок і, при цьому, історична спадщина розквітне. Під час цієї роботи я познайомився з Дмитром Гуріним і Анею Бондар, які співпрацюють з багатьма дизайнерами, архітекторами та активістами. Однозначно можу сказати, що і Митя, і Аня — люди самодостатні і самостійні, тому ми запросили їх у команду.

Але до звільнення Вавриша Ганна Бондар була його підлеглою.

Ганна Бондар ніколи не була підлеглою Андрія Вавриша. Вона держслужбовець, і це легко перевірити.

Вавриш представляв проєкт будівлі Офісу президента Зеленському. Це ви порадили його в команду?

Це їхня ідея. Архітектори та багато урбаністів добре знають його як людину, яка сповідує європейські цінності розвитку міста.

Він ваш друг, але ви його не рекомендували. Тоді, можливо, рекомендував Андрій Богдан?

Не знаю.

Вавриш допомагає вам із київською кампанією?

Іноді я звертаюся до нього за консультацією. Ми дізнаємося багато нової інформації про стан справ у місті, і я можу іноді передзвонити і запитати, що це означає.

Доведених фактів корупції за Вавришем немає, але його публічно в ній звинувачували, були розслідування. Вас не бентежить такий бекґраунд?

Я свічку не тримав. Я його знаю за нашим спільним проєктом і його проєктами як девелопера. Якби у нас усі девелопери були з таким баченням і мисленням, можна було б щось зробити, і місто стало б кращим.

Тим не менше, є ризик, що девелопер Вавриш впливатиме на людей, з якими він добре знайомий, якщо вони потраплять до парламенту.

Ці люди самі по собі, так само, як і я. Бути «людиною Коломойського» може й почесно, але моє прізвище не Коломойський. Про людей треба судити за їхніми вчинками: що вони зробили доброго чи поганого. Спочатку дайте відповідь на це запитання, а потім повʼязуйте їх із кимось іншим. Від того, що я знаю [бізнесмена Віктора] Пінчука або [бізнесмена Ріната] Ахметова, я не став людиною Пінчука чи Ахметова.

Чим ви плануєте займатися в Раді, Києвом?

Мені цікаві два напрямки — місцеве самоврядування і гуманітарна політика. Тут я щось розумію.

Як поставився власник «1+1» Ігор Коломойський до того, що ви йдете в політику?

Три рази перепитував.

Ви займаєтеся передвиборчою кампанією і керуєте медіахолдингом. Не вбачаєте в цьому конфлікт інтересів?

У мене немає часу дивитися новини. Мені деякі колеги розповідають, що у нас було в новинах, а я кажу: «Та невже?»

Ось у вас у новинах, наприклад, нещодавно було два сюжети про Кличка. Один про те, що він забрав собі маєток під готель, а другий — про купівлю вуличних ліхтарів за завищеною ціною. Збіг?

Про маєток я бачив і знаю. Коли колеги з ТСН розповіли мені, що є такий матеріал, я дуже здивувався, тому що ніколи не чув про такі історії. Про світильники я теж знаю. Я чув про цю історію до того, як зʼявилася ідея сюжету на каналі.

Ви почали процес виходу зі складу акціонерів «1+1»?

Зараз ми займаємося захоплюючим юридичним процесом. Для мене це зона несподіваних відкриттів. Усе, що потрібно буде робити за законом, я буду робити.

Хто очолить холдинг замість вас?

Усе, що потрібно буде робити за законом, я буду робити.

«Плюси» під час президентської кампанії підтримували Зеленського. Канал буде підтримувати «Слугу народу» під час парламентських виборів?

Тут лежить моніторинг, який проводили ОБСЄ та Рада Європи, у нас є моніторинг «Детектор медіа». Там є один чудовий рядок, що говорить про ілюзорність великої підтримки, якщо йдеться про новини. У новинах Зеленський зʼявлявся не так часто, але, разом з цим, ми були єдиним каналом, який «мав нахабство» критикувати Порошенка. Жоден інший канал у країні його не критикував. Через це могла скластися ілюзія, що є якийсь дисбаланс. Дисбалансу в новинах, насправді, не було. Зеленського було багато в проєктах «Кварталу», але так було й раніше.

Фільму про Рональда Рейгана з озвучкою Зеленського, який вийшов за день до першого туру, раніше не було.

Ну, потрапив у поле зору фільм про Рейгана. Нам здалося це доречним у контексті суспільної дискусії на тему актор-політик. Фільм BBC, до речі.

Ви говорите про новини. Але ще є канал, де були документальні фільми про «Квартал».

«Кварталу» було 15 років, і ми скористалися такою можливістю — розповіли не про Зеленського, а про «Квартал».

Ви не відповіли на питання, чи буде зараз канал підтримувати партію «Слуга народу»?

Це продовження відповіді про нібито підтримку під час президентської кампанії — у новинах у нас не було, немає і не буде такої мети.

Конфлікт інтересів

До обрання народним депутатом, Олександр Ткаченко залишається одним з акціонерів theБабель

Автор:
Марія Жартовська

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо