Помічник Зеленського Єрмак: Україна готова провести конституційну реформу щодо ОРДЛО та децентралізації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Україні може відбутися конституційна реформа в частині децентралізації та додаткових повноважень ОРДЛО. Про це заявив помічник президента Андрій Єрмак на зустрічі в Лондоні, яку організував Chatham House і «Українська призма», передає «Європейська правда».

За словами Єрмака, ця вимога буде виконана, оскільки вона передбачена Мінськими домовленостями.

«Україна готова виконати положення Мінських домовленостей, яке передбачає проведення конституційної реформи в частині децентралізації», — заявив помічник Зеленського.

Він пояснив, що ці зміни стосуватимуться передачі частини повноважень на місця, але будуть також певні положення, які стосуються ОРДЛО.

«Окремі райони Донецької та Луганської областей можуть отримати додаткові повноваження. Але це ніколи не означатиме, що це буде федералізація чи якась автономія», — додав Єрмак.

Помічник президента також впевнений, що це не нестиме загрози цілісності України.

  • Україна в ТКГ заявила про виконання всіх домовленостей перед самітом. Росія вимагає узгодити з ОРДЛО закон про статус Донбасу.
  • Президент Володимир Зеленський назвав чотири питання, про які хоче домовитися на саміті «нормандської четвірки» 9 грудня. Серед них — припинення вогню на Донбасі, відновлення контролю над кордоном з Росією і звільнення полонених.
  • В Україні після повернення Донбасу створять орган «правди і примирення», за прикладом ПАР і Латинської Америки.