В Україні після повернення Донбасу створять орган «правди і примирення», за прикладом ПАР і Латинської Америки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Робоча група з реінтеграції Донбасу при президентові закінчує проєкт «перехідного правосуддя», який покликаний подолати наслідки війни на сході України після повної деокупації Луганської та Донецької областей. Він передбачає, зокрема, створення незалежного органу «з відновлення істини», за прикладом організацій, які працювали в ПАР, Латинській Америці та Європі (у колишній Югославії).

Про це йдеться в матеріалі theБабеля.

Мета органу «правди і примирення» — розслідувати резонансні злочини та розповісти про масштаби порушень прав людини під час війни.

Орган планують формувати з авторитетних українських і зарубіжних експертів, які допитуватимуть жертв, свідків, чиновників і матимуть право доступу до секретної інформації. Орган не буде підконтрольний українській владі, а результатом його роботи стане звіт, який частково або повністю оприлюднить уряд. Звіт носитиме рекомендаційний характер.

Для запобігання конфлікту в майбутньому планується змінити українське законодавство у відповідності до міжнародного гуманітарного і кримінального права у сфері захисту прав людини. Будуть розроблені закони, які дозволять іноземним суддям бути експертами в процесах.

Також Україна має намір ратифікувати Римський статут — він надасть країні право притягати до відповідальності воєначальників, топчиновників і президента країни-агресора в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Поки «перехідне правосуддя» — лише проєкт. Після того як документ схвалить Комісія з питань правової реформи при президентові, концепцію має затвердити президент. Верховна Рада повинна ухвалити декілька законів й актів, щоб проєкт запрацював.