В Україні закінчують концепт «перехідного правосуддя». Він передбачає перевірку бойовиків і виплати жертвам

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Робоча група з реінтеграції Донбасу при президентові, до якої входять правозахисники, майже закінчила проєкт «перехідного правосуддя», який покликаний створити механізми й окремі органи для вирішення низки проблем після повернення всього Донбасу під контроль України.

Про це йдеться в матеріалі theБабеля.

Концепція, зокрема, передбачає кримінальне переслідування за військові злочини, скоєні по обидві сторони, а також люстрацію очільників окупаційних адміністрацій, депутатів, суддів, силовиків, причетних до порушень прав людини. Це стосується і української сторони. Для цього буде розроблений окремий закон, який дозволить проводити відповідні перевірки. Ті, хто їх не пройде, не зможе займати керівні посади на держслужбі.

Також буде створений окремий орган, відповідальний за відшкодування збитків жертвам війни, зокрема родичам постраждалих. Гроші виплачуватимуть за рішенням Кабміну зі спеціального фонду, який наповнять за рахунок держбюджету, благодійних фондів, міжнародної допомоги і виплат країни-агресора (Росії). Визначати суми відшкодування і тих, кому вони адресовані, будуть за допомогою реєстру збитків та реєстру потерпілих (полонені, поранені, убиті, зниклі безвісти).

Буде запроваджено окремий орган для відновлення честі та репутації потерпілих, який буде обробляти запити громадян. Передбачена і психологічна реабілітація. Жителям окупованих територій забезпечать швидке відновлення документів, держдопомогу у вигляді пільг і компенсацій за втрату майна.

Поки це тільки проєкт. Після того як документ схвалить Комісія з питань правової реформи при президентові, концепцію має затвердити Володимир Зеленський. Верховна Рада повинна ухвалити кілька законів і актів, щоб проєкт запрацював.