ВІЛ-позитивні українці принесли на Банкову чорну ялинку. Кажуть, з 2020-го можуть залишитися без ліків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Під Офіс президента активісти та люди, які живуть з ВІЛ, принесли новорічну ялинку, розфарбовану в чорний колір та прикрашену пустими пляшками від ліків. Про це повідомила виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко на своїй сторінці у Facebook.

«У кого Миколайчик, а хто прийшов до Президента з чорною ялинкою. 92 тисячі ВІЛ-позитивних пацієнтів можуть померти, бо МОЗ завалило закупівлю антиретровірусних препаратів», — написала Іваненко.

На сторінці акції у Facebook повідомили, що десятки тисяч українців, які живуть з ВІЛ, у 2020 році будуть вимушені перервати лікування через відсутність ліків.

«Міністерство охорони здоров’я провалило закупівлю препаратів, необхідних для постійного лікування ВІЛ-позитивних людей. За оцінками БО [благодійної організації] «100% життя», до 92 тисяч людей, які живуть з ВІЛ, можуть залишитися без лікування. Активісти та пацієнти проситимуть Президента вирішити ситуацію із забезпеченням їх ліками», — вказано у повідомленні.

Пацієнти передали звернення в Офіс президента, аби там посприяли закупівлі ліків, повідомляє hromadske. За словами Іваненко, ВІЛ-позитивні особи не можуть самостійно придбати собі ліки, оскільки вони не продаються в Україні.

Пацієнти мають приймати препарати щодня протягом усього життя. Переривання вживання може призвести до розвитку резистентності вірусу до ліків і зробить терапію недієвою.