NYT: США таємно вислали двох китайських дипломатів, які заїхали на військову базу й пояснили це «недостатнім рівнем англійської»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Влада США таємно вислала з країни двох працівників китайського посольства, які у вересні незаконно проникли на військову базу в Вірджинії. Про це повідомляє The New York Times.

У вересні працівники посольства разом з дружинами вʼїхали на територію військової бази, хоча військові просили їх її покинути. Дипломати продовжували рух по базі, поки дорогу їм не перекрили пожежні машини. Китайці пояснили ігнорування вимог охорони тим, що погано знають англійську мову і просто заблукали.

На думку посадовців США, рівня англійської китайських дипломатів було достатньо, аби зрозуміти вказівки охорони.

Американські чиновники вважають, що принаймні один з тих китайських дипломатів був офіцером розвідки і діяв під дипломатичним прикриттям.

МЗС КНР і посольство КНР у Вашингтоні не відповіли на запити NYT щодо коментаря з приводу цього епізоду. Два працівники китайського посольства сказали, що вигнані чиновники були на оглядовій екскурсії й випадково поїхали на базу.

Американські офіційні особи заявили, що в останні місяці китайські чиновники з дипломатичними паспортами стали сміливіше зʼявлятися без попереднього повідомлення на дослідних або урядових обʼєктах.

Це перше видворення працівників китайського посольства за останні 30 років — останнє було у 1987 році.