Вчені виявили в Антарктиді найглибшу точку на земній суші

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

У східній Антарктиді виявили найнижчу точку на земній суші. Заповнений льодом каньйон розташований під льодовиком Денман. Його глибина становить 3,5 кілометра нижче за рівень моря. Глибше від цієї ущелини тільки впадини в океанах. Про це пише BBC.

Відкриття має ключове значення у вивченні того, як зміниться Південний полюс у майбутньому. Для цього вчені планують дослідити материкові породи і раніше недосліджені гірські хребти під крижаним покривом, які впливають на рух льодовиків, що тануть.

Кілька десятиліть топографію Антарктиди досліджували за допомогою радарів, які посилають мікрохвильові імпульси. Досі існує безліч ділянок, щодо яких мало або зовсім немає даних.

«Було багато спроб визначити найглибшу точку Денмана за допомогою звукового обладнання, але щоразу, коли його запускали над каньйоном, дані не відображалися на радарах. Впадина настільки глибока, що ехо йде не від її дна, а від стінок», — пояснив професор Каліфорнійського університету Метью Морлінгем.

Знахідки Морлінгема заповнили всі прогалини, які існували в картах регіону, зроблених на основі зйомок континенту з повітря. Вчений придумав використовувати фізичний закон збереження маси. Якщо відомо, скільки льоду поміщається в ущелині та з якою швидкістю він рухається, то за його обʼємом можна визначити глибину і нерівність дна прихованого каньйону.

До сьогодні найнижчою точкою на Землі було узбережжя Мертвого моря. Його глибина становить 413 метрів нижче від рівня моря. Глибина Маріанської впадини — найглибшого місця в Тихому океані — 10 994 метрів нижче від рівня моря.