Cargo Dragon зістикувався з МКС за допомогою механічної руки. На борт доставили їжу, мишей і зерно

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Космічний корабель Cargo Dragon компанії Ілона Маска SpaceX успішно зістикувався з Міжнародною космічною станцією на орбіті Землі. Про це повідомили представники NASA.

Щоб зістикувати Cargo Dragon з МКС, його захопила механічна рука Canadarm-2. Dragon приєднався до американського сегменту станції, після чого з його вантажного відсіку на борт МКС перенесли безліч цінних з погляду науки вантажів.

Зокрема, близько 2,5 т продуктів для космонавтів і матеріали для проведення 38 експериментів. Також на МКС був доставлений гіперспектральний сенсор (Hyperspectral Imager Suite — HISUI) японського космічного агентства JAXA для спостереження за тим, як видобуток нафти, газу і мінералів впливає на прибережні райони Землі.

Cargo Dragon доставив 40 мишей для дослідження поведінки земного життя в невагомості. Учені хочуть відстежити, як такі умови вплинуть на кістки і мʼязи твварин. Після експериментів усіх мишей повернуть на Землю.

Також корабель доставив на орбітальну станцію матеріали для експерименту Budweiser, мета якого— виростити в умовах невагомості ячмінь і відстежити його розвиток. Якщо дослідження пройде успішно, у майбутньому на МКС зможуть робити пиво.

Поки що Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем, який може повертати вантажі з МКС на Землю. Очікується, що Cargo Dragon перебуватиме на МКС близько місяця, після чого приземлиться в Каліфорнії.