Учені відправлять на МКС 12 пляшок французького вина, щоб вивчити вплив космосу на алкоголь

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Компанія Space Cargo Unlimited, яка займається біологічними дослідженнями в умовах мікрогравітації, відправить дванадцять пляшок вина на Міжнародну космічну станцію. Вчені хочуть зрозуміти, який вплив на напій матимуть мікрогравітація та підвищена радіація, пише видання Quartz.

Вважається, що це будуть перші скляні пляшки, доставлені на орбітальну лабораторію.

«Ми думаємо, що зберігання цих зразків на МКС протягом певного часу в умовах мікрогравітації та мікровипромінення може справляти позитивну дію на бактерії, які знаходяться у вині», — зазначає професор Філіп Дарріет, науковий керівник місії, директор Інституту досліджень вина університету Бордо, де вино буде проаналізоване після повернення на Землю.

Мікроорганізми сприяють ароматизації вин у міру їхнього старіння.

У космосі, де відсутня атмосфера Землі, обʼєкти зазнають значно більшого впливу радіації. Ці умови означають, що біологічні процеси змінюються, і вчені хочуть подивитися, як це вплине на склад вина.

Аналогічний експеримент був проведений Ardbeg, виробником шотландського віскі, який в 2011 році відправив флакони з алкоголем на Міжнародну космічну станцію. Проєкт здійснювався американською компанією Nanoracks, яка спеціалізується на підготовці та транспортуванні орбітальних вантажів.

«Після двох років на станції на колір і смак здавалося, ніби воно має пʼятирічну витримку», — розповів генеральний директор Nanoracks Джеффрі Манбер.