Париж скований рекордними заторами. Профспілки страйкують проти пенсійної реформи Макрона

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Париж скований рекордними заторами. Профспілки страйкують проти пенсійної реформи Макрона

Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images

У Паризькому регіоні через масштабні страйки проти пенсійної системи утворилися рекордні для 2019 року затори. Їхня загальна протяжність на цей момент становить 631 км, повідомляють французькі ЗМІ.

Страйкують і працівники транспортної системи, в результаті чого багато місцевих жителів були змушені скористатися власним транспортом замість громадського.

Управління транспорту в Парижі повідомило про закриття девʼяти ліній метрополітену. Повністю працюють лише дві лінії, на яких курсують поїзди, керовані електронним способом без машиністів. Значною мірою зупинився і столичний наземний транспорт.

Через страйк змінені графіки роботи та основних визначних памʼяток Парижа, зокрема, Лувр відкриється в понеділок пізніше, ніж зазвичай, а деякі зали виставок будуть зачинені протягом усього дня.

Страйк профспілок триває з минулого тижня, відтоді порушено авіасполучення, а також робота приміських залізничних ліній Парижа і регіональних поїздів Франції. Профспілки закликають працівників вийти на масштабний страйк 10 грудня.

Французи вийшли на вулиці міст на знак протесту проти запланованої урядом і підтриманої президентом Емманюелем Макроном пенсійної реформ. Реформа, зокрема, покликана скасувати спеціальні категорії для представників деяких професій, що дозволяють їм раніше виходити на пенсію або отримувати підвищені виплати.

Макрон підтримує право французів на страйки, але все одно збирається реалізувати реформу, «прислухаючись до демонстрантів».

За даними МВС Франції, 5 грудня на вулиці на протести проти пенсійної реформи вийшли понад 800 тисяч людей.

Слідкуйте за всіма подіями «нормандського саміту» у текстовій трансляції theБабеля.