МВФ погодив виділення Україні $5,5 млрд на три роки за однієї умови

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
МВФ погодив виділення Україні $5,5 млрд на три роки за однієї умови

Anna Marchenko \ TASS via Getty Images

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Кристаліною Георгієвою, під час якої вони обговорили умови для нового траншу. Про це повідомляє Офіс президента.

«Керівник МВФ високо оцінила економічні здобутки нової влади і прогрес у впровадженні реформ урядом під керівництвом премʼєр-міністра Олексія Гончарука. За результатами бесіди сторони зазначили, що Україна і Міжнародний валютний фонд досягли домовленості (Staff Level Agreement) про нову програму співпраці», — зазначили у прес-службі президента.

Зеленський сказав, що сподівається продовжувати в Україні реформи в прискореному режимі, щоб скоріше наздогнати сусідів за економічним розвитком.

«Радий, що ми знайшли повне розуміння, і наш турборежим отримав високу оцінку з боку МВФ. Ми спільно з нашими міжнародними партнерами будемо продовжувати реформи, щоб наздогнати наших сусідів за рівнем економічного розвитку та добробуту», — додав Зеленський.

Зі свого боку Георгієва підтримала президента у реформах, які проводяться, як зазначив представник МВФ, у правильному напрямку — для розвитку економічного рівня України. Також вона пообіцяла новий транш від МВФ, але його ще повинні схвалити керівництво та Виконавча рада Фонду.

«Працівники МВФ дійшли згоди з владою щодо політики з підтримки нової трирічної домовленості в розмірі чотирьох мільярдів спеціальних прав запозичення (SDR) у рамках розширеного фонду МВФ», — заявила Георгієва, повідомляється на сайті ОП.

У МВФ погодилися виплатити Україні $5,5 млрд за умови фінансової та державної підтримки зміцнення правопорядку, підвищення цілісності та незалежності судової системи, зменшення корупції в економіці, очищення банківської системи та відшкодування великих витрат для платників податків.