Місія МВФ завершила візит в Україну без укладення угоди. Переговори продовжаться

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Місія Міжнародного валютного фонду залишила Україну без угоди про нову програму виділення кредитних коштів. Про це йдеться в заяві голови місії Рона ван Родена.

За його словами, для укладення програми (Staff Level Agreement) буде потрібно продовження дискусій найближчим часом. «Місія досягла помітного подальшого просування в дискусіях щодо заходів і реформ, які могли б лягти в основу нової програми, підтриманої МВФ... Дискусії продовжаться наступними тижнями», — заявив ван Роден.

У фонді нагадали, що для отримання нової програми Україна повинна виконати низку вимог. Зокрема, Верховна Рада вже ухвалила закон про держбюджет на 2020 рік, що є однією з головних умов для відкриття програми. Іншою важливою вимогою був закон про обіг сільгоспземель в Україні, також парламент повернув норму про відповідальність за незаконне збагачення.

Серед інших питань залишається прогрес у відшкодуванні коштів платників податків, витрачених на націоналізацію ПриватБанку і виплату вкладникам інших виведених з ринку банків, а також гарантії неповернення націоналізованих або виведених з ринку банків їхнім власникам навіть у випадку, якщо таке рішення ухвалить суд.

«Дискусії продовжаться найближчими тижнями», — додали в МВФ.

Програма співпраці між Україною і МВФ у форматі Stand-by на суму $3,9 млрд була затверджена 18 грудня 2018 року. Вона передбачає надання Україні фінансування на загальну суму 2,8 млрд спеціальних прав запозичень (близько $3,9 млрд) протягом 14 місяців