#ВибачтеЗаНього: у Казахстані в мережі запустили флешмоб, де вибачаються перед українцями за слова свого президента про Крим

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Жителі Казахстану запустили у Twitter та Instagram флешмоб #ВибачтеЗаНього після того, як у Нур-Султані затримали казахстанського художника Асхата Ахмедʼярова, який прийшов до посольства України, щоб вибачитись за слова свого президента про анексію Криму. Тоді митця практично одразу схопили працівники спеціалізованої служби охорони.

«Приєднуюся до челенджу #ВибачтеЗаНього. Дорогі українці, ми дуже переживаємо і не підтримуємо політику Кремля. Просто ці слова говорить не народ Казахстану, а нелегітимний президент. Розумієте, народ Казахстану його не обирав. У нас не має права вибору. Вибачте за не дуже розумні та необдумані висловлювання нелегітимного президента. Нам і мені особисто дуже соромно за Токаєва... Я висловлюю солідарність і вважаю Крим територією України, що тимчасово окупована Росією», — пишуть користувачі, які підтримали флешмоб.

«Я громадянка Казахстану, і мені соромно за слова Токаєва. Я висловлюю солідарність з Україною та визнаю анексію Криму», — написала користувачка Райхан.

«Я громадянка Казахстану і я вважаю, що Крим — це Україна», — написала громадська активістка з Казахстану.

Що сталося?

Ставленик колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Касим-Жомарт Токаєв заявив, що уряд у Нур-Султані вважає за краще не називати захоплення Росією українського півострова Крим у 2014 році анексією.

«Ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією. Що сталося, те сталося. Анексія — це занадто важке слово стосовно Криму», — заявив Токаєв в інтервʼю телепрограмі «Нємцова. Інтервʼю», опублікованому 4 грудня на сайті Deutsche Welle.

МЗС України засудило слова Токаєва і пообіцяло казахстанській стороні дипломатичний демарш: «Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга. Слова президента Республіки Казахстан не тільки суперечать […] засадам українсько-казахстанських відносин, а й міжнародно визнаній позиції, зафіксованій у резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року. Особливо прикро, що такі слова президента Казахстану прозвучали напередодні міністерського засідання ОБСЄ. Казахстанській стороні будуть зроблені відповідні демарші».

У Казахстані має відбутися зустріч посла України з представниками МЗС Казахстану для обговорення ситуації з висловлюваннями Токаєва.