НАБУ відкрило провадження щодо нардепа Холодова після розслідування «Схем» про лобіювання тютюнового бізнесу в Раді

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У НАБУ відкрили кримінальне провадження щодо народного депутата від «Слуги народу» Андрія Холодова після журналістського розслідування «Схем». ЗМІ встановили, що він нібито повʼязаний з тютюновим бізнесом, пише «Радіо Свобода».

У розслідуванні «Схем», яке було опубліковано 13 листопада, йдеться, що Холодов через низку підставних осіб і номінальних власників пов’язаний з тютюновим бізнесом, а саме — із роздрібною торгівлею цигарками в кіосках та оптовим постачанням тютюнових виробів у точки продажу. Автори матеріалу дійшли висновку, що, лобіюючи у Верховній Раді правку, яка збільшує заробітки для роздрібних торговців тютюном, він відстоював свої власні інтереси.

«4 грудня детективами НАБУ внесено відомості до ЄРДР за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 15, ч. 2. ст. 364 Кримінального кодексу України, а саме — закінченого замаху на вчинення злочину у вигляді зловживання владою або службовим становищем», — йдеться у заяві НАБУ.

Про що йшлося в розслідуванні журналістів?

За даними «Схем», родина Холодова має стосунок до повного циклу дистрибуції цигарок — від гуртової закупівлі у виробників (через фірму «Сіті Трейдінг Компані») до розповсюдження цих партій в кіоски (власник кіосків — «Київ Маркет Солюшн») і роздрібного продажу у цих кіосках через дві фірми («Віктрум» і «Інтертабако»)».

Фірма, на яку записані столичні кіоски, де торгують цигарками, належить кіпрській компанії, заснованої у маєтку родини Холодова на Кіпрі в місті Лімасол. Пізніше депутат зазначав, що кіпрська компанія, на яку заведений цей бізнес, була продана «іншому власнику» ще у 2018 році, але він не зміг сказати, кому саме.

«Схеми» повідомляли, що у 2018 році родина Холодова справді переоформила бізнес на іншого засновника, номінального. Засновником фірми Reineweg LTD, на яку записана мережа столичних кіосків, замість дружини Холодова став кіпріот Гіоргос Лантас — це юрист, який, крім цього бізнесу, повʼязаний також з майже сотнею інших кіпрських компаній. При цьому і після реєстрації на номінального власника до обрання Холодова у Верховну Раду фірма залишалась прописаною у його маєтку в Лімасолі.

На своїй сторінці у Facebook Холодов заперечував, що має якісь інтереси в торгівлі цигарками. Він заявив, що готує позов до суду на журналістів.

  • У жовтні Верховна Рада ухвалила законопроект № 1049 з правкою, якою змінюється формула перерозподілу прибутків між різними учасниками ланцюжка з торгівлі цигарками. Зокрема, збільшується маржа заробітку для гуртових і роздрібних продавців тютюнових виробів. До винесення в зал на голосування ця правка пройшла через Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики, заступником голови якого є Андрій Холодов.
  • Перед парламентськими виборами журналісти повідомляли, що сімʼя кума дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко та на той час кандидата під № 22 у списку партії «Слуга народу» Андрія Холодова володіє віллою у столиці Австрії Відні. Пізніше тодішній глава президентської партії «Слуга народу» Дмитро Разумков заявив, що не бачить причин виключати Холодова з партійного списку.