Обстріли, убивства та депортація. Офіс прокурора суду ООН опублікував звіт про злочини в Криму та на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду ООН опублікував звіт про діяльність з попереднього розслідування за 2019 рік, яке стосується ситуації в анексованому Криму та на Донбасі.

Представники розслідування встановили, що за період анексії Криму на півострові зафіксовані такі злочини проти людяності, як вбивства, катування, посягання на особисту гідність; незаконні увʼязнення; примус до служби у збройних силах ворожої держави; позбавлення права на справедливий суд; переміщення частини населення окупованої території за її межі. Також серед злочинів зафіксовані експропріація приватної власності та культурних цінностей.

Що стосується території Донбасу, то офіс прокурора вважає, що на сході України були здійснені: навмисні удари по цивільному населенню та цивільних обʼєктах; удари по охоронюваним будівлям; умисні вбивства; катування; посягання на особисту гідність; зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

Крім того, у звіті наголошується, що офіс прокурора поки не дійшов висновку, чи варто кваліфікувати війну на Донбасі як міжнародний конфлікт. Також у звіті йдеться, що офіс розслідує вчинення злочинів як з боку бойовиків «ЛДНР», так і з боку українських військових.

В офісі прокурора додали, що наступного року прагнутимуть завершити оцінку злочинів у Криму та на Донбасі, у звʼязку з чим офіс продовжить збирати додаткову інформацію за допомогою української влади та громадянського суспільства.