Суд у Гаазі визнав юрисдикцію над позовом України проти Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міжнародний суд ООН у Гаазі (Нідерланди) визнав свою юрисдикцію над судовим позовом України проти Росії.

Суд дозволив застосувати до цієї справи Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

13 голосами проти трьох судді відкинули твердження Росії, що Міжнародний суд не має юрисдикції над цією справою. Такою ж кількістю голосів суд визнав юрисдикцію Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризмом над цією справою.

15 голосами проти одного судді визнали юрисдикцію Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації над цією справою.

Про що йдеться?

У 2017 році, після виконання всіх виснажливих досудових процедур Україна звернулася до Міжнародного суду з проханням розглянути спір щодо нехтування Росією згаданими вище конвенціями.

Київ наполягає, що Росія порушує міжнародну Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму, підтримуючи бойовиків на Донбасі, і Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації через утиски кримських татар та українців в анексованому нею Криму.

У 2018 році Україна подала свій меморандум, який детально фіксує та описує кожний факт порушення Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань.