Зеркаль написала листа у The New York Times з вимогою виправити її інтервʼю, яке вона порівняла з пропагандою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль написала відкритого листа міжнародному редактору видання The New York Times з вимогою опублікувати виправлений текст її інтервʼю. Про це вона повідомила у Facebook.

«Я була дуже розчарована, дізнавшись, що в інтерв’ю, яке я дала Ендрю Крамеру з The New York Times, мене цитували поза контекстом, оскільки більша частина інтерв’ю не показувала мою позицію точно. Результатом цього стали інтенсивні спекуляції у ЗМІ та додавання «масла у вогонь», що не відповідає інтересам ні України, ні США [...]. Я хотіла б попросити The New York Times надрукувати виправлену версію інтерв’ю, яке я дала. Крім того, я хотіла б, щоб цей лист теж опублікували», — написала Зеркаль.

Вона назвала неправдивою подачу її слів про те, що уряд України заздалегідь знав про заморожування військової допомоги з боку США, а також заперечує причину свого звільнення з посади, яку опублікувало видання. В інтервʼю було зазначено, що Зеркаль йде на знак протесту проти «дипломатії свого уряду з адміністрацією [Дональда] Трампа».

Вона додала, що в інтервʼю неправильно описана її мета поїздки до США. За її словами, метою було обговорення російського газопроводу «Північний потік — 2» і санкцій проти Росії. «Було неминуче, що можуть виникнути питання, які стосуються поточного процесу імпічменту у США. Проте стаття зробила низку вельми умоглядних заяв, які не знайшли відбиття в тому, що ми насправді обговорювали», — пояснила Зеркаль.

Що сталося?

3 грудня The New York Times опублікувало інтервʼю з Оленою Зеркаль. У ньому йшлося, що після початку розслідування палати представників США у справі про імпічмент Дональда Трампа офіс Володимира Зеленського спробував приховати інформацію, яка могла б зашкодити Трампу. Також в інтервʼю говорилося, що уряд України знав про затримку допомоги США.

Після публікації інтервʼю Зеркаль розкритикувала видання і заявила, що її слова спотворили. «Те, що було у тій статті, яка сьогодні вийшла, воно дуже-дуже далеке від дійсності. І це такий приклад маніпуляції, який я вважала притаманним тільки російській пропаганді», — сказала вона.

У редакції газети наполягають на вірності свого матеріалу. Відповідь The New York Times опублікував головний редактор «Радіо НВ» Валерій Калниш, який отримав листа від видання.