Слідство.Інфо: Керівництво поліції Києва фігурує у справі про фальсифікацію доказів щодо стрілянини у Княжичах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Генпрокуратурі розслідують справу щодо підробки службових документів керівниками київської поліції, щоб приховати докази щодо причин смертельної перестрілки між правоохоронцями у селі Княжичі. Про це йдеться у розслідуванні «Слідство.інфо».

У ГПУ підтвердили журналістам, що кримінальне провадження щодо підробки документів досі розслідується, але підозру поки нікому не оголосили. Також у ГПУ зазначили, що в зв’язку з реформою цю справу передали до Державного бюро розслідувань.

Керівники столичної поліції, за версією слідчих, могли підробити службові документи, аби приховати докази щодо причин смертельної перестрілки між правоохоронцями у селі Княжичі.

Прокурори дізналися, що керівники київської поліції, зокрема, начальник Андрій Крищенко, його тодішній заступник Віталій Стрижак, колишній начальник карного розшуку Леонід Курята та інші могли підробити офіційні документи після перестрілки, аби сфальсифікувати докази.

«З метою приховання тяжких та особливо тяжких злочинів […] організували складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів (планів, рапортів, та інших документів) про організацію проведення слідчих дій та заходів», – зазначено в рапорті прокурора Дем’янюка, який отримало у розпорядження «Слідство.Інфо».

Журналісти звернулися за коментарем до начальника поліції Києва Андрія Крищенка, аби почути його версію щодо можливої підробки документів. Однак той не захотів спілкуватися на цю тему, пояснивши це тим, що «розслідуванням займається Генпрокуратура».

  • У ніч на 4 грудня 2016 року в Київській області, у селищі Княжичі під час спецоперації із затримання банди грабіжників між правоохоронцями сталася стрілянина — працівники карного розшуку разом із спецпідрозділом КОРД планували затримати зловмисників в одному з приватних будинків, коли через спрацювання сигналізації приїхала поліція охорони. Один з працівників охорони застрелив бійця КОРДу, після чого при вогні у відповідь були вбиті по двоє службовців з оперативного й охоронного підрозділів.
  • 10 квітня Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно пʼятьох співробітників Нацполіції, які в грудні 2016 року організували та відкрили стрілянину в селі Княжичі.
  • Один з організаторів поліцейської спецоперації в селищі Княжичі полковник Герман Приступа 18 травня став заступником начальника кримінальної поліції Києва.