Настоящее время: Дружина редактора «Ліги сміху» через кілька кіпрських компаній володіє туристичним бізнесом в анексованому Криму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Дружина редактора українського шоу «Ліга сміху», яке входить у структуру «Кварталу 95», та колишнього КВН-ника Андрія Чивуріна володіє через кілька кіпрських компаній готелем у тимчасово анексованому Криму, порушуючи санкції Євросоюзу та України. Про це йдеться у розслідуванні телеканалу «Настоящее время» та антикорупційного проєкту «Муніципальний сканер».

Журналісти пишуть, що Лариса Чивуріна контролює більшу частку в будівельно-девелоперській компанії «ТММ» і залишається її фінансовим директором.

«Вона, порушуючи європейські та українські санкції, через кілька офшорних компаній володіє готелем в анексованому Криму. Через те, що в цій схемі також бере участь британський філія найбільшого в світі депозитарного американського банку Bank of New York Mellon, кримський бізнес Чивуріної може порушувати й американські санкції», — зазначають у розслідуванні.

«Настоящее время» пише, що, незважаючи на те, що формально «ТММ» продала пансіонат російському ТОВ, бенефіціарами через європейські компанії залишаються все ті ж люди.

Проєкт європейських санкцій заборонив ще в 2014 році компаніям з ЄС відкривати новий бізнес та інвестувати в туристичну галузь у тимчасово анексованому Криму.

За даними розслідування, компанія ТОВ «Пансіонат Севастополь» була створена і зареєстрована в російському реєстрі юридичних осіб у Ялті через два роки після введення санкцій — 17 серпня 2016 року. Один відсоток компанії належить директору Віктору Лактіонову (він же гендиректор створеної в тимчасово анексованому Криму в липні 2014 року компанії «ТММ-Ялта»), іншими 99% володіє кіпрська TMM REAL ESTATE DEVELOPMENT PUBLIC LIMITED. Ця компанія на 13,11% належить британській BNY (NOMINEES) LIMITED, з 1985 року зареєстрованій у Лондоні.

Фото з сайту Настоящее Время

Ще 86,88% власника пансіонату з Кіпру контролює інша кіпрська компанія, TMM Holdings Limited. І по 0,2% віддані Ларисі Чивуріній, заступнику гендиректора української «ТММ» з правових питань Юрію Ісаєву, директору київського відділення «ТММ» Павлу Числовському та гендиректору всієї групи «ТММ» Миколі Толмачову.

В останньому доступному аудиторському звіті компанії з кіпрського бізнес-реєстру за 2015 рік вказані 19 дочірніх підприємств, серед яких є кілька підрозділів «ТММ».

У той же час, 99,5% акцій TMM Holdings Limited володіє та ж Лариса Чивуріна, ще по 2,83% акцій контролюють Ісаєв, Числовський і головний інженер київської «ТММ» Володимир Устинов.

Під час інтервʼю телеканалу «Настоящее время» Чивуріна та Ісаєв підтвердили, що і кіпрські компанії, і пансіонат в тимчасово анексованому Криму належать їм, але категорично відкинули, що ведуть на півострові діяльність. За їхніми словами, їм довелося відкрити ТОВ «Пансіонат Севастополь» уже після анексії, щоб зберегти своє нерухоме майно.