Настоящее время: Виробник коньяку «Жан-Жак» продовжує продавати продукцію в обхід санкцій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Один з найбільших виробників вин і коньяків, компанія «Алеф Віналь» продовжує продавати свою продукцію, попри санкції Євросоюзу та України, які запровадили після анексії Криму Росією.

Про це йдеться в спільному розслідуванні телеканала «Настоящее время» й антикорупційного проєкту «Муніципальний сканер».

Компанія використовує виробничі потужності в Криму й успішно реалізовує продукцію в Україні, Європі та США. Найпопулярніша продукція — вина «Золота Амфора» і Villa Krim, а також коньяки Klinkov і «Жан-Жак».

Після анексії Криму компанія «Алеф-Віналь», за якою стоїть бізнесмен з Дніпра Вадим Єрмолаєв, юридично розділила свій бізнес на українську і російську частини. У російському реєстрі в листопаді зареєстрували «Алеф-Віналь-Крим». При цьому серед засновників групи залишаються компанії з Кіпру і Британських Віргінських Островів, які порушують заборону ЄС на ведення бізнесу в Криму.

У той же час компанія «Алеф-Віналь-Крим» багаторазово отримувала кредити російського Національного комерційного банку, який теж перебуває під санкціями з 2014 року. Компанія виконувала замовлення уряду Росії та працювала з заводами «Новий Світ» та «Севастопольський виноробний завод».

У «Алеф-Віналь», однак, запевняють, що не мають активів у Криму і не працюють там. У компанії кажуть, що працюють тільки на ринок Росії, але на російській версії сайту вказано протилежне.