Україна виграла апеляцію за скаргою Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна виграла апеляцію за першою скаргою російського «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражу. Про це заявив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко у Facebook.

«Повна перемога! Україна знову перемагає! Ми виграли апеляцію по першій скарзі Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражу! Подробиці трохи згодом», — написав Вітренко.

На сайті Апеляційний суд округу Свеа у Швеції повідомляється, що суд відхилив першу апеляцію «Газпрому» за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

У грудні 2017 року і лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення за позовами між «Нафтогазом» і «Газпромом» на постачання і транзит газу.

Крім того, за словами Вітренка, суд зобовʼязав «Газпром» виплатити €1,02 млн судових витрат. «Газпром має компенсувати Нафтогазу витрати на судовий процес у розмірі 1 021 774,26 євро та 1 650 000 грн, з яких 1 000 000 юридичні витрати, і платити відсотки у відповідності до Секції 6 Акту про відсотки на ці дві вищезазначені суми з моменту винесення рішення суду і до моменту здійснення оплати», — повідомив Вітренко.

Що сталося?

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися в 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії $56 млрд через відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» був зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 млрд.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» щодо недостатнього обсягу транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі 4у Стокгольмі, «Газпром» має виплатити 2,56 мільярда доларів на користь «Нафтогазу». Українська компанія також домоглася зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 мільярдів кубометрів до 5 мільярдів кубометрів.