У «Нафтогазі» заявили, що Газпром може погасити $3 млрд боргу за рахунок поставок газу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У «Нафтогазі» заявили, що Газпром може погасити $3 млрд боргу за рахунок поставок газу

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

«Газпром» має виплатити Україні $3 млрд боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Однак «Нафтогаз» заявив, що його влаштовує й варіант поставок газу на цю суму. Про це виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив у Facebook.

«На сьогоднішній день, за остаточним та обов’язковим для виконання рішенням Стокгольмського арбітражу, який визначений у нашому контракті з «Газпромом» як механізм вирішення спорів, «Газпром» має сплатити «Нафтогазу» приблизно $3 млрд. Нас влаштовують грошові кошти, але якщо «Газпром» хоче сплатити цей борг поставками газу, ми готові розглянути таку пропозицію», — заявив Вітренко.

У відповіді, що «Нафтогаз» надіслав «Газпрому», йдеться, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі — за участі Єврокомісії.

Також «Нафтогаз» зазначив, що якщо «Газпром» розглядає свою пропозицію як варіант на випадок надзвичайної ситуації (якщо «Газпром» не встигне укласти довгостроковий десятирічний контракт на транзит), він все одно має відповідати українському законодавству та європейським правилам.

  • Газпром запропонував українській НАК «Нафтогаз України» продовжити чинний контракт на транзит газу або укласти новий терміном на 1 рік, але висунув низку вимог, зокрема відмовитися від претензій в судах. У «Нафтогазі» порахували, що пряма купівля газу в РФ в обмін на відмову «Нафтогазу» від $3 млрд після перемоги у Стокгольмському арбітражі окупиться через 28 років.
  • 2 листопада «Нафтогаз» направив у Стокгольмський арбітраж новий позов до «Газпрому», в якому вимагає компенсувати збитки, завдані діями «Газпрому», і «Заяву про захист і зустрічні позовні вимоги».
  • У грудні 2018 року «Нафтогаз України» подав до суду на російський «Газпром» на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією. Як заявляв Коболєв, «Нафтогаз» позивався проти Росії на $5 млрд.