«Нафтогаз» подав у Стокгольмський арбітраж новий позов проти «Газпрому» щодо транзиту газу

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

«Нафтогаз» вимагає компенсувати збитки, завдані діями «Газпрому», і подав у Стокгольмський арбітраж «Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги».

Про це повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко у Facebook.

18 квітня 2018 року «Газпром» звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогою про початок розгляду. За словами Вітренка, «Газпром» хоче переглянути рішення попереднього Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом, бо вважає, що транзитний контракт накладає на «Газпром» надмірні зобов’язання, а саме вимогу подавати для транзиту не менше ніж 110 млрд кубометрів на рік.

«Як компенсацію наших збитків за рішенням попереднього Стокгольмського арбітражу ми вже фактично отримали газ вартістю понад $2 млрд, який був поставлений «Газпромом» в Україну і кошти від реалізаціі якого були фактично сплачені в держбюджет як податки та дивіденди «Нафтогазу». «Газпром» ще залишається нам винним $3 млрд. Ми розраховуємо, що стягнемо цей борг у 2020 році. А у 2021-му розраховуємо на прийняття рішення за новим арбітражем», — написав Вітренко.

Що сталося?

У 2018 році НАК «Нафтогаз України» почала новий судовий процес проти російського «Газпрому» для отримання компенсації різниці між цінами на газ. Компанія мала намір через арбітраж змусити «Газпром» компенсувати різницю між вартістю газу, який «Нафтогаз» купує на європейському ринку, і вказаною в контракті з «Газпромом» після рішення Стокгольмського арбітражу.