Справа Гандзюк: суд удвічі зменшив заставу Мангеру, адвокати просили у 17 разів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, підозрюваному в замовленні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк, зменшили заставу з 2,5 млн грн до понад 1 млн грн, повідомляє «Слідство. Інфо».

Таке рішення ухвалив Шевченківський районний суд Києва 25 листопада.

Суд частково задовольнив клопотання захисників Мангера, які просили знизити суму застави до 148 тис. грн.

Підозрювані у справі Гандзюк

  1. Владислав Мангер — голова Херсонської обласної ради. Мангера підозрюють у тому, що він замовив напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. У лютому йому призначили заставу, на початку березня суд відсторонив його від обійманої посади.

  2. Олексій Левін, за версією слідства, був ключовою фігурою в організації нападу на Гандзюк. За словами Луценка, Левін виїхав з України того ж дня, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

  3. Ігор Павловський — помічник депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Паламарчука. Павловського називають посередником у вбивстві Гандзюк.

  4. Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Вʼячеслав Вишневський і Микита Грабчук — виконавці нападу на Катерину Гандзюк. Вони вже отримали вироки та відбувають покарання у в'язниці.

Свою позицію вони обґрунтовували тим, що на момент, коли Мангеру обирали заставу, його підозрювали в замовленні вбивства активістки Гандзюк (ч. 2 ст. 115 ККУ).

Тоді йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести майже 2,5 млн грн застави. Їхній підзахисний вніс заставу у лютому цього року.

Проте, за словами адвокатів, у квітні Мангеру «пом’якшили» підозру і з того часу йому інкримінують замовлення нанесення тяжких тілесних, а не вбивства (ч. 2 ст. 121 ККУ).

Адвокат Дмитро Ільченко просив суд зменшити заставу у майже 17 разів.

«Оскільки змінилася тяжкість злочину, у якому підозрюється Мангер, то відповідно змінюється і граничний розмір застави», – заявляли в суді адвокати.

Прокуратура виступила проти такого рішення.

Суд призначив нову заставу розміром 1 млн 150 тис. грн.