СБУ: Було кілька замовників убивства Катерини Гандзюк

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Замовників злочину проти активістки Катерини Гандзюк було декілька. Про це повідомив начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар під час круглого столу до річниці загибелі Гандзюк.

Також Служба безпеки України встановлює можливу причетність співробітників поліції до сприяння виїзду за кордон організатора нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна.

Левіна слідство вважає одним з ключових фігурантів цього злочину. Ймовірно, саме він володів найбільшою кількістю інформації, обирав людей для злочину та організовував його.

Слідчі спецслужби наразі розслідують пʼять кримінальних проваджень, що стосуються вбивства активістки.

Одна зі справ, за словами начальника Головного слідчого управління СБУ Богдана Тиводара, стосується осіб, які можуть бути замовниками, організаторами або пособниками злочину проти Гандзюк.

«Нам вдалося встановити безпосередньо виконавців, Торбін — організатор, Левін — ще один організатор і Мангер — організатор та замовник, один із замовників. Злочини щодо замовників у всьому світі дуже складно розкриваються. Ми працюємо в тому напрямку, щоб і інших замовників та інших притягнути до відповідальності. У нас є дані, що є підбурювачі, поплічники, є особи, які знали, але не повідомили. Але, на жаль, поки що ми не можемо їм предʼявити обґрунтовані підозри», — сказав Тиводар.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником вбивства слідство вважає керівника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області ухвалив вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).
  • Наприкінці жовтня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що найближчим часом СБУ винесе процесуальні рішення у справі про вбивство Гандзюк.